Головна » 2015 » February » 28 » Виставку творів Катерини Ганейчук відкрито у Художньому музеї
21:19
Виставку творів Катерини Ганейчук відкрито у Художньому музеї
Виставку творів Катерини Ганейчук відкрито у Художньому музеї

   У Художньому музеї 25 лютого відбулось відкриття виставки «Я (Майдан). Виставка творів Катерини Ганейчук. Вибійка на полотні».

   Зоя Михайлівна Навроцька, завідувач Художнього музею розповіла, як відбулось перше знайомство із художницею. Працівники музею виявили, що 90-ті роки виглядають білою плямою через відсутність творів. Вони звернулись до митців і Катерина була в числі тих, хто зголосились подарувати свої роботи, а саме полотно «Свята Україна. 2001р.», яке експонувалось в межах проекту «Не хлібом єдиним».

   Катерина Ганейчук пригадала, що тоді серед різних суперечливих відгуків на «Святу Україну» запам’ятався відгук жінки: «Буде колись і в нашої України сорочка вишивана». Загалом художниця розповіла, чому не малює «рози і мімози». На назву виставки вплинув прочитаний твір Миколи Хвильового «Я (Романтика)».

   Катерина Савчук (після одруження Ганейчук) «Свята Україна. 2001р.»

   Недаремно кажуть, що талановита людина талановита у різних проявах. У дизайні афіші і листівки до відкриття виставки використаний власний вірш Катерини, а це підтверджує те, що творчість художниці іде від серця і душі.

       В цей день, на березі великої ріки,

       Де вчора бились в хвилях і боролись

       Згубивши руки, ноги, очі, сни,

       Здобувши крила в вічність чи надію,

       Я маю намір зупинити мить

       І погляд тих, без міри сильних, вільних,

       Що нескінченно, знову, видох, вдох…

       Вперед ідуть за Україну.

Катерина Ганейчук, жовтень 2014 р.

   Першими вчителями у Луцькій художній школі були: П. К. Сензюк, В. Жежерун, Н. С. Кумановська (на фото).

   Художниця Тетяна Мялковська, з якою Катерина викладає в Арт-студії «Пятерня», розповіла, що роботи, представлені на виставці розуміють і відчувають люди різних країн, різних поколінь.

   Свідзинський Анатолій Вадимович (професор, перший ректор ВДУ імені Лесі Українки) був вражений від відчуття дивовижності на виставці, а це говорить про незнищенність сили духу українського.

   Привітати Катерину із відкриттям виставки прийшла також Гнатів Тетяна Федорівна, начальник управління культури Луцької міської ради.

   Фото на пам’ять із першим вчителем В. Жежеруном.

   Вітаємо Катерину із відкриттям виставки, хоч і не веселої за змістом робіт, але сильної по духу. Бажаємо, щоб у наступній образ України був оптимістичніший, веселіший і у вишиваній сорочці.

Фото: Віктор Чухрай

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 1140 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]