Головна » 2015 » February » 14 » Виставка «Мандруючі святі» відкрилася у Володимир-Волинському музеї
13:23
Виставка «Мандруючі святі» відкрилася у Володимир-Волинському музеї
Виставка «Мандруючі святі» відкрилася у Володимир-Волинському музеї

   У Володимир-Волинському історичному музеї презентували виставку робіт учасників IV міжнародного пленеру іконопису, який відбувся минулого літа у селі Замлиння, що на Волині, – повідомляє Інформаційне видання «Слово Волині».

   Експозицію, до якої увійшли чотири десятки картин сакрального мистецтва, до княжого міста привезли організатори щорічного художнього пленеру – отець Ян Бурас, консул Генерального Консульства РП в Луцьку Кшиштоф Савіцкі та голова обласної організації національної Спілки художників України Володимир Марчук.

   Вже чотири роки поспіль у мальовничому лісі поблизу Любомля, у Замлинському Центрі Інтеграції, збираються іконописці з різних куточків Польщі та України. За словами Володимира Марчука, у IV пленері взяла участь рекордна кількість учасників – тридцять самобутніх художників, які належать до різних релігійних конфесій. З української сторони, більшість була представлена випускниками та студентами Львівської академії мистецтв.

   Як зазначив Кшиштоф Савіцкі, щороку іконописні пленери мають певну тему та назву. Однак цьогоріч, з огляду на події в Україні, учасники вирішили, що їхні роботи самі говоритимуть за себе та допомагатимуть духовно осмислити важкі часи.

   «Четвертий пленер був унікальний не тільки з огляду на драматичність війни, але і тому, що він був найбільший за усі попередні, які відбувались у Замлинні. Він також був особливим через творчі зусилля, які супроводжували учасників. Для багатьох робочий день закінчувався далеко за північ, але щоранку ми зустрічались на повсякденній Євхаристії, щоб почати новий день від спільної молитви, просячи про мир для України і милосердя Боже для тих, хто загинув», – зазначив директор Центру Інтеграції отець Ян Бурас.

   З результатами робіт одинадцятиденного пленеру ознайомились вже у багатьох містах України та Польщі. А маленькі іконки, написані на дерев’яних дощечках, учасники пленери ще влітку передали бійцям у зону АТО.

   Половина експозиції ікон – це традиційні образи святих, які можна побачити у будь-якому храмі. Інша ж частина робіт виконана у нетрадиційних для іконопису техніках з нетрадиційними матеріалами – склом, металом, землею.

    «Ці ікони не можна сприймати, як такі, що малюють для церковних лавок. Частина цих робіт є канонічними, а інша належить до так званого сакрального мистецтва. Учасники пленеру намагались через свої роботи показати власне сприйняття Бога та вищих сил», – зауважив Володимир Марчук.

   Одними з перших відвідувачів виставки ікон стали студенти Володимир-Волинського педагогічного коледжу ім. А.Кримського, які також вивчають іконопис на лекціях історії мистецтва, однак, поки що, лише в теорії. Як зазначила викладач педколеджу Леся Домбровська, студенти цього навчального закладу залюбки спробували б свої сили на наступному пленері.

   Нетрадиційна інтерпретація образів Ісуса та Божої Матері вже не перший рік викликає дискусії серед духовенства, адже православ’я має певні канони зображення ликів святих. Та художники запевняють, що Бог живе у кожному з нас, а вони лише шукають шляхи того, як донести до людей своє бачення духовності.

   З експозицією робіт українських та польських іконописців володимир-волинці зможуть ознайомитись протягом місяця.

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 1180 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]