Головна » 2018 » May » 3 » В обласному музею покажуть князівський спадок Волині
10:30
В обласному музею покажуть князівський спадок Волині
В обласному музею покажуть князівський спадок Волині

У п’ятницю, 4 травня, о 12 год. у Волинському краєзнавчому музеї, за участі Рівненського обласного краєзнавчого музею та кафедри архітектури та середовищного дизайну Національного університету водного господарства та природокористування, відбудеться відкриття виставки «Князівський спадок Волині».

Матеріали виставки побудовані в основному на результатах минулорічних досліджень в криптах костелу Благовіщення ХVІІ ст., розміщеного в смт. Клевань, одному з маєтків князів Чарторийських з ХV ст. Клевань розташований на трасі, що з’єднує Луцьк та Рівне, і є цікавим історичним об’єктом, адже тут, окрім костелу, збереглися мурований замок, церква Різдва Христового 1777 року, синагога, єврейське кладовище. Про ці пам’ятки, в першу чергу про проблеми поруйнованого замку та підземні таємниці римо-католицького костелу, розповідають матеріали виставки.

Костел в Клевані згадується в кінці ХVІ – на початку ХVІІ ст. (це ще питання дискусійне). Є згадка, коли люди в своїх заповітах почали висловлювати бажання поховати їх там. Це вже після 1610 року. Швидше за все, в той період костел і був збудований католиками Чарторийськими, до того це був православний рід. Після польського повстання 1830–1831 років Чарторийські звідти від’їжджають.

Фонд «Спадок ХХІ століття» виступив ініціатором та спонсором даних досліджень, створений для відновлення імені Чарторийських, оскільки цей рід не зник, його історія налічує понад 600 років, і він досі продовжується в нащадках, котрі живуть у Польщі й по всій Європі.

Рід князів Чарторийських походить із середньовічного містечка на Волині Чарторийськ, нині село Старий Чарторийськ Маневицького району. Ще одна гілка роду володіла Литовижем поблизу Володимира та мала стосунок до побудови Зимненського монастиря. Таким чином дані дослідження є унікальним явищем для вивчення славетного волинського роду, а їх висвітлення на виставці – непересічною подією у культурному просторі.

Запрошуємо оглянути виставку з 10 до 18 год. (крім вихідних днів музею) за адресою: м. Луцьк, вул. Шопена, 20.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 396 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]