Головна » 2015 » December » 17 » В обласному музеї розповіли про засновника УПА
20:40
В обласному музеї розповіли про засновника УПА
В обласному музеї розповіли про засновника УПА

   17 грудня у актовому залі Волинського краєзнавчого музею відбулась презентація книги Івана Ольховського «Засновник УПА (1941–1943): сторінки непрочитаного життєпису Тараса Бульби-Боровця». Організаторами заходу стали Волинський краєзнавчий музей і Науковий центр історичних студій Волині. На презентації були присутні вихованці військового ліцею, студенти і викладачі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, науковці, представники громадськості.

   У своєму вступному слові автор розповів про причини, які спонукали взятися за написання життєпису Тараса Бульби. Він категорично не погоджується із тими історика, які применшують його внесок в організації визвольної боротьби українського народу у період Другої світової війни.

   В обговоренні книги Івана Ольховського взяли участь волинські історики. У своєму виступі завідувач відділу «Книга Памʼяті» Наукового центру історичних студій Волині Оксана Сущук звернула увагу на те, що об’єктом зацікавлення автора стали інші складні проблеми Другої світової війни, зокрема польсько-українське протистояння. На це також звернув увагу директор Любомльського краєзнавчого музею Олександр Остапюк. Він подякував автору – своєму земляку за виконану роботу і побажав наснаги у майбутніх пошуках.

   В обговоренні книги взяв участь доктор історичних наук, професор Олександр Демʼянюк. Він звернув свою увагу на те, що багато сторінок української історії є маловивченими і дуже дискусійними. Яскравим прикладом цього є постать Бульби Боровця. Науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Богдан Зек висловив думку, що у вивченні подій війни варто звертати увагу на всі течії українського визвольного руху. За його словами, істина народжується під час дискусії.

   Колишній голова «Волинського крайового братства вояків ОУН-УПА імені Клима Савура» Василь Кушнір у своєму виступі сказав, що український визвольний рух був роз’єднаним, але всі любили Україну однаково.

   У завершальному слові директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, подякув автору за візит до музею і звернувся до молоді із закликом вивчати сторінки історії Другої світової війни.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 884 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]