Головна » 2015 » February » 5 » В гостях у славетного земляка
15:49
В гостях у славетного земляка
В гостях у славетного земляка

   Січневими днями минуло 145 років від дня народження нашого талановитого земляка Андроника Лазарчука, – пишуть "Вісті Ковельщини".

   Уховчани з трепетом у серці бережуть пам'ять про свого знаменитого предка, адже саме на уховецькій землі він почав босоніж витоптувати свою стежину у велике творче майбутнє, саме мальовничі пейзажі Волині, образи працьовитих та добрих людей торкнулися потаємних струн його ще дитячої душі. Нашому Андронику пощастило створити своєрідну живописну енциклопедію народного життя, залишити в історії українського мистецтва неперевершені образи простих волинян, природу краю в буденній її красі.

   Андроник Лазарчук – талановитий художник, громадський діяч, педагог, тому саме в одному із залів історичного музею загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. с. Уховецька у 2014 році з ініціативи вчителя образотворчого мистецтва Руслани Семотюк та за дружньої підтримки усього шкільного колективу протягом 2013-2014 навчального року вдалося створити нову експозицію "Сторінками життя і творчості Андроника Лазарчука". В експозиції представлені копії з цінних документів (7), картин (38) і фотосвітлин художника (10).

   Цікавою була розповідь вчителя української мови та літератури, праправнучатої племінниці Андроника Лазарчука Мирослави Чирук про життя і творчість свого відомого родича для учнів 1-6-их класів, вчителів та односельчан. Вона звернула увагу на тяжке сирітське життя, яке спіткало родину Лазарчуків, і на те, що тільки завдяки братній любові, підтримці один до одного, таланту, великій працелюбності та волі доброзичливих земляків, які на сходах селян дали "відпускний білет", вдалося талановитому сільському хлопчику вирватися із полону злиденності сільських буднів й присвятити своє життя мистецтву.

   "Скромну та тиху природу Волинського краю любив малювати Андроник, – продовжила свою розповідь для присутніх Руслана Семотюк, – писав її такою, якою відкривалася вона його погляду, його стану душі. Коли дивишся на ясні і поетичні пейзажі художника, то й особисті якості майстра уявляються такими ж гармонійними, бо сам Лазарчук був ліричною натурою, відзначався привітною вдачею, доброзичливим і лагідним характером. Працелюбний, скромний та чуйний, він був добрим й уважним до людей, охоче допомагав друзям, учням, землякам, усім, хто до нього звертався".

   Тепер діти матимуть уявлення, якою була "Батьківська хата" художника, його "Робочий кабінет". Скільки старанності і працелюбності для створення картини потрібно художнику, дізналися присутні біля незавершеної картини "Сім'я", а ще познайомилися з людьми, які на їхнє метушливе шкільне життя “поглядають” із намальованих портретів митця. Із захопленням дитячі оченята придивлялися і до автопортретів художника, які написав у часи роздумів про покликання художника, про його місце в суспільстві.

   Керівник музею Тетяна Савицька поділилася з присутніми новиною, що доповненням до експозиції "Сторінками життя і творчості Андроника Лазарчука" буде ще родове дерево, яке виконала Мирослава Чирук, дослідивши свій родовід від рідного брата Андроника Лазарчука – Степана. Ми мали змогу побачити родове дерево, хоча воно ще в процесі доповнення.

   У залі музею "Життя для людей", де й знаходиться нова експозиція про Лазарчука, вже був проведений в рамках семінару для вчителів образотворчого мистецтва району виховний захід "Малює серцем рідну землю". Це не перше знайомство уховчан із своїм видатним земляком. У школі періодично проводять екскурсії для старших учнів, односельчан, гостей села. Організовують їх як учителі, так і учні. Бо кому ж, як не нам, уховчанам, потрібно знати про свого земляка, берегти пам'ять про цю історичну особистість, яка є гордістю нашого села?

   В сільській бібліотеці є також виставка матеріалів про життєвий і творчий шлях Андроника Лазарчука "Художник: талант і особистість". Запрошуємо всіх бажаючих торкнутися світу мистецтва нашого земляка, бо всі художні твори митця доступні зору кожного і пробуджують родинні почуття до свого минулого.

Тетяна КЛИМЧУК,

завідуюча сільською бібліотекою

НА ЗНІМКУ: під час заходу. Фото із архіву навчального закладу

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 1141 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]