Головна » 2015 » February » 5 » У Волинському музеї українського війська презентували виставку про Волинь у Першій світовій війні (ФОТО, ВІДЕО)
17:15
У Волинському музеї українського війська презентували виставку про Волинь у Першій світовій війні (ФОТО, ВІДЕО)
У Волинському музеї українського війська презентували виставку про Волинь у Першій світовій війні (ФОТО, ВІДЕО)

   У Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки відбулося відкриття виставки, присвяченої Волині у Першій світовій війні. Одна із частин виставки присвячена чеським легіонам, котрі брали участь у війні і були вихідцями з Волині.

   У роки Першої світової війни з Волинської губернії було мобілізовано майже 5 тисяч чехів віком від 18 до 45 років. Чимало пішло на фронт добровольцями. Більше 400 вояків Чеської дружини були нагороджені Георгіївським хрестом. З виставки у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки можна дізнатися про чеський легіон і його роль у створенні чехословацької армії, – повідомляє Волинська ОДТРК.

   Вперше волиняни мають змогу ознайомитися з виставкою фотодокументів часів Першої світової війни і побачити унікальну зброю, яку було знайдено в окопах часів Брусиловського прориву. Російські війська у серпні 1914 року розпочали підступну кампанію формування чеського легіону. Саме він мав стати містком під час вступу армії на територію супротивника. Росіяни хотіли використовувати чехів як перекладачів і розвідників.

    «Чеська дружина формувалася в Києві із чехів-добровольців. Волинські чехи взяли на себе основну місію: фінансування, організацію безпосередньої участі у військових діях», – розповів під час відкриття виставки директор музею Ігор Пасюк.

   Директор держархіву в області Володимир Гика вручив музею нові документи, знайдені у фондах. Відвідав виставку і Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Мірослав Кліма. Він подякував краєзнавцям за роботу. Нагадав, що чеський легіон після розпаду Австро-угорської імперії став основою для створення війська Чехословаччини.

   У березні-травні цього року в Луцьку планують провести науково-практичну конференцію про життя чехів на історичній Волині. Консульство Чеської Республіки у Львові обіцяє підтримку.

Категорія: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки | Переглядів: 1262 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]