Головна » 2013 » Лютий » 7 » У Волинському краєзнавчому музеї проведено вечір-портрет чеського поета і музиканта, волинянина за походженням Йозефа Томана-Томанека.
13:41
У Волинському краєзнавчому музеї проведено вечір-портрет чеського поета і музиканта, волинянина за походженням Йозефа Томана-Томанека.
У Волинському краєзнавчому музеї проведено вечір-портрет чеського поета і музиканта, волинянина за походженням Йозефа Томана-Томанека.
7 лютого 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір-портрет „Його батьківщиною була Волинь…”, присвячений чеському поету і музиканту, почесному доктору прикладних наук, волинянину за походженням Йозефу Вацлаву Томану-Томанеку (1912 – 2012).
Йозеф Вацлав Томан-Томанек народився 19 листопада 1912 року у чеській родині в селі Купичів Турійського району на Волині, де пройшли перші роки життя майбутнього поета і музиканта. Служив у чехословацькій армії Людвіка Свободи. Після закінчення війни залишається в Чехії, активно допомагає волинським чехам у поверненні на батьківщину. З 1950 року проживав на еміграції в Америці. Помер у Чехії 19 жовтня 2012 року.
За весь період літературної творчості автор видав майже сорок книг, написав багато  статей, в яких відстоював свободу своєї Вітчизни та свободу інших поневолених народів.
У проведенні музейного заходу брали участь: голова Волинського обласного відділення товариства зв’язків з українцями за кордоном „Україна – світ” Галина Марчук; головний спеціаліст сектору у справах релігій та національностей Волинської облдержадміністрації Олександр Кравчук; голова Турійської районної ради Ольга Черен; художник, майстер народної творчості України Марія Кравчук; керівник Волинського обласного товариства „Матіце Волинська” Лариса Младанович та численні гості.
Серед колекцій, які зберігаються у Волинському краєзнавчому музеї , почесне місце займає особистий фонд Йозефа Томана-Томанека. Його експонатами є документи, матеріали про його життя і творчість, передані до музею його друзями та знайомими. Окремі з них, а саме: родинні фотографії, світлини з побуту чехів на Волині, вітальні листівки, партитури його музичних творів,  виписка з наказу про присвоєння Йозефу Томану-Томанеку звання полковника у відставці за участь у Другій світовій війні, листи, більше десяти книг автора, а також збірка віршів „Квіти гніву”, яку поет написав на Волині у 1939-1942 роках та ін., були представлені на фотодокументальній виставці „Його батьківщиною була Волинь…”, яку підготували наукові співробітники відділу науково-освітньої роботи.
Поезію Йозефа Вацлава Томана-Томанека мовою оригіналу прочитала член Волинського обласного товариства „Матіце Волинська” Анна Верезей, а учасники гуртка художнього читання „Слово – не криця”, який діє при Будинку культури мікрорайону Вересневе, читали вірші про волинський край із збірки „Квіти гніву”.
Для гостей музею прозвучали музичні твори „волинського чеха” у виконанні учнів Луцької  музичної школи №1 ім. Ф. Шопена (керівник Марія Лукач).
 




Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1161 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]