Головна » 2018 » May » 30 » У Торчинському музеї відкрили виставку Шевченкіани волинського колекціонера Василя Врублевського
12:53
У Торчинському музеї відкрили виставку Шевченкіани волинського колекціонера Василя Врублевського
У Торчинському музеї відкрили виставку Шевченкіани волинського колекціонера Василя Врублевського

Нещодавно минуло 157 років відколи Тарас Григорович Шевченко, невмирущий український Кобзар, назавжди повернувся в Україну. У травні 1861 року домовину з його тілом перевезли до Канева, а звідти, за спогадами Г.Честахівського, на Чернечу гору «… повезли, як слід, діти свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому».

Річниці з часу перепоховання Кобзаря присвячена тематична виставка «Шевченкіана Василя Врублевського», відкрита у Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового.

Тут представлені переважно предмети філателії та філокартії, зібрані волинським колекціонером Василем Миколайовичем Врублевським. Серед них – поштові і не поштові марки, конверти, листівки, на яких відображені творчий спадок Т.Шевченка, видання до річниць від дня його народження та написання різних художніх творів, відкриття пам’ятників у різних містах України та ін. Цікавими є серія конвертів першого дня, присвячених до 180-ї, 190-ї та 200-ї річницям з дня народження Кобзаря, 135-й річниці від перепоховання на Чернечій горі, відкриття пам’ятників у містах Луцьку, Львові, Турці та ін.

На відкритті виставки побували працівники місцевої дитячої музичної школи, членкині ГО «Союз українок» смт Торчина, представники громадськості селища. Відкривав виставку директор музею Олександр Мельник, про експедицію Тараса Шевченка теренами історичної Волині повідомила наукова співробітниця музею Алла Сахнюк. А Ніна Фесенко і Зоя Філонюк – онучки відомого волинського шевченкознавця Миколи Куделі, повідомили про те, як формувалася його шевченківська колекція. Після цього, за допомогою методу інтерв’ю (щоправда, тільки «заочного») з колекціонером Василем Врублевським, учасники заходу дізналися про збірку, стимули, що сприяли захопленню цим напрямом. На запитання «Що спонукало Вас збирати речі, пов’язані з Шевченківською тематикою?» колекціонер повідомив сакраментальне і душевне: «Тарас Григорович Шевченко – це геніальний український поет. Як і кожен українець, я захоплююся його творами, перечитую літературу про його непросту долю. Саме оце захоплення і спонукало зібрати якомога більше матеріалів, присвячених Кобзареві».

До речі, Василь Миколайович вирішив не лише представити філателістичну частину своєї шевченківської колекції на виставці, а й передати її у фонди музею. За це йому безмежна вдячність від працівників Торчинського народного історичного музею імені Г.О.Гуртового та усієї громади.

Оглянути виставку «Шевченкіана Василя Врублевського» можна до середини липня. Завітайте!

Джерело: Торчинський народний історичний музей імені Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 479 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]