Головна » 2015 » December » 28 » У сяйві різдвяної зорі
13:47
У сяйві різдвяної зорі
У сяйві різдвяної зорі

   Традиційно напередодні Різдвяно-новорічних свят у Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського відкрилась виставка. Презентувала її автор концепції, молодший науковий співробітник музею Віра Чопко.

   Оригінальність її цьогоріч полягає в тому, що для глядачів запропоновано своєрідну форму ознайомлення з приватними збірками місцевих колекціонерів, адже більшість експонатів — з домашніх архівів затурчан. Це поштові листівки, марки, конверти відповідної тематики.

   Всі матеріали розташовано у вітринах за певними історичними періодами: поява перших листівок в Україні, листівка у міжвоєнний період, радянська символіка на новорічних поштівках, дитяча тематика, герої казок і мультфільмів у новорічних сюжетах, зимові пейзажі і звірі, святкові листівки незалежної України, закордонні поштові вітання, листівки-саморобки. Серед експонатів виставки найбільше різдвяно-новорічних послань через пошту, зібраних світлої пам'яті лучанином, відомим науковцем Олексою Ошуркевичем (цей архів нині зберігається у фондах Волинського краєзнавчого музею), затурчанами Галиною Ушаковою, родиною Кушнірів. Всього тут експонується понад 300 листівок.

   Виставку „У сяйві різдвяної зорі” доречно доповнюють різноманітні атрибути зимових свят: прадавній дідух, вертепна шопка, колядницька “звізда”, старі і сучасні ялинкові прикраси, Діди Морози і Снігуроньки різних років випуску (найстаріша лялька 1956 року, отже, їй уже 60!), а також фото- і відеоматеріали відповідної тематики, які можна подивитись на великому екрані телевізора тут же, у виставковій залі.

   Все рідше сучасні українці поздоровляють своїх рідних, знайомих барвистими поштівками. А дарма. Адже ніяке SMS-повідомлення не зрівняється з насолодою прочитати щирі слова вітання на барвистому бланку, який можна зберігати впродовж років як пам'ять, як сувенір. То ж не викидаймо як непотріб ці свідчення приємного спілкування, а зберігши їх протягом років, десятиліть передаваймо до музейних колекцій. Схоже, епоха поштової листівки, на жаль, минає.

   Під час відкриття виставки виступили провідний науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського Наталя Гатальська, відзначивши потребу збереження традиційних форм спілкування, краєзнавець і поетеса Галина Ушакова, яка прочитала свій російськомовний вірш „Ода письму”. Враженнями від побаченого поділились педагог Сергій Музика, ветеран сільськогосподарського виробництва Ганна Ханзерук, учні початкових класів місцевої школи Настя Бутовин і Юра Чопко.

   Виставка „У сяйві різдвяної зорі” у Затурцівському музеї функціонуватиме ще протягом січня 2016 року.

Віра Чопко,

молодший науковий співробітник музею

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 806 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]