Головна » 2012 » Травень » 15 » У Музеї волинської ікони відкрито виставку, присвячену образу Святого Миколая Чудотворця.
12:07
У Музеї волинської ікони відкрито виставку, присвячену образу Святого Миколая Чудотворця.
У Музеї волинської ікони відкрито виставку, присвячену образу Святого Миколая Чудотворця.
   15 травня 2012 року, напередодні Міжнародного дня музеїв і дня Святого Миколая (Перенесення мощей Святителя Миколая із Мір Лікійських до м.Барі) у Музеї волинської ікони відкрито виставку „Образ Святого Миколая Чудотворця у іконописі, стародруках, металопластиці і декоративно-прикладному мистецтві XVII-ХХІ століть”.
   Святитель Миколай належить до найбільш популярних християнських святих. Ще у час свого земного життя (260-335 рр.н.е.) Миколай своєю благочестивістю, добрим християнським характером, ревністю у вірі Христовій, турботою і любов’ю до людей заслужив повагу і пошанування. Пізніше, зайнявши почесне місце у пантеоні Святих, він зображується на іконах, гравюрах, предметах металопластики. На його честь освячуються храми і запроваджені свята.
   На виставці представлені більше 100 експонатів з колекцій Волинського краєзнавчого музею, Музею волинської ікони, Державного історико-культурного заповідника м.Острога, Музею книги і друкарства м.Острога, Любомльського краєзнавчого музею, приватних колекцій Митрополита Луцького і Волинського УПЦ Ніфонта, Архієпископа Рівненського і Острозького УПЦ Варфоломія та інших колекціонерів. Пам’ятки відображають різноманітність втілення образу Святителя Миколая. Серед них – ікони волинської школи іконопису XVIII ст., хатні ікони ХІХ ст., рукописні і стародруковані книги XVII-XVIII ст., натільні іконки і складні XVIII-ХІХ ст., сувенірна продукція з України, Греції, Італії, Росії.
   Вперше у Луцьку демонструються ікони Святого Миколая з Державного історико-культурного заповідника м.Острога. Вони відзначаються багатогранністю та оригінальністю ликів Святого, багатством рослинної орнаментики одеж і тла ікон, теплою і спокійною кольоровою палітрою. Рідкісною за своєю композицією є ікона „Святий Миколай з житієм”, де монументальна ростова постать Миколая у карбованих ризах оточена житійними клемами. Музей волинської ікони представляє ікони XVIII ст. у золочених і сріблених карбованих окладах, які свідчать про особливий вияв пошанування ікон Святого. Ця традиція прослідковується і у пізніший час. Привертають увагу ряд сучасних ікон у срібних золочених окладах, оздоблених кольоровими емалями, перлами, шовковим шиттям та бісером. Дві ікони Св. Миколая, написані на кипарисових дошках, заворожують багатством золота, реалістичністю трактування ликів і архієрейських облачень. Напис на звороті однієї з них свідчить про її виконання на Афоні у 1904 році. На виставці є книги із колекції Музею книги і друкарства м.Острога. Це стародруки XVIII ст., на сторінках яких можна побачити різносюжетні гравюри з образом Святого Миколая. Особливо цікавий рукописний Апостол XVII ст. із Західної Волині з малюнком Святого. Окрема вітрина присвячена одному із найпоширеніших видів православної мініатюри. Це – міднолиті, прикрашені кольоровими емалями натільні іконки і тристулкові складні XVIII-ХІХ ст.
   На виставці представлені численні сувеніри, привезені паломниками з Греції, Росії та м.Барі (Італія), де знаходяться мощі Святого Миколая: ікони, посудини з водою, миром і олією, декоративні тарілки, листівки. Святий Миколай – небесний покровитель м.Луцька з давніх часів. Його зображення поміщене на міському гербі. На виставці можна побачити різноманітну сувенірну продукцію (виробник – поліграфічна майстерня „Друк”) з символікою Луцька.
   Виставка „Образ Святого Миколая Чудотворця у іконописі, стародруках, металопластиці і декоративно-прикладному мистецтві XVII-ХХІ століть” демонструє зразки християнської культури, які побутують на теренах Волинського краю і свідчать про особливу повагу до Святого Миколая, заступника за весь рід людський, найулюбленішого народом Святого.

Фото Л.Максимова.

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 924 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]