Головна » 2016 » May » 18 » У музей – як до храму
18:45
У музей – як до храму
У музей – як до храму

18 травня – Міжнародного дня музеїв

Вперше після семи років реставрації 16 травня у Волинському краєзнавчому музеї відвідувачам представлено старовинний іконостас із Свято-Троїцької церкви селища Головне Любомльського району. У 2009 році цей іконостас, а також бокові вівтарі «Причащання Святого Онуфрія» та «Зішестя Святого Духа на апостолів» за погодженням з інститутом «Укрзахідпроектреставрація» були передані настоятелем храму архімандритом Савою до Волинського краєзнавчого музею. Друге життя іконостасу дали спеціалісти музею під керівництвом завідувача реставраційною майстернею Анатолія Квасюка.

На знімках:

на презентації іконостасу виступає директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій СИЛЮК

відвідувачі задоволені роботою реставраторів

Волинський краєзнавчий музей

Як розповів фахівець, щедрість церковників була вимушена. Вони швидше не подарували, а позбулися іконостасу, оскільки він був сильно уражений жуком-деревоїдом. Оскільки шкідник літає і може мігрувати, то була загроза зараження ним й інших ікон храму. Тож насамперед реставраторам довелося боротися з цим небезпечним для старовини ворогом. За довгі роки перебування в храмі, іконостас був сильно закопчений від горіння свічок. Довелося виконати й безліч інших робіт, аби повернути йому первісну красу. Хоча, як сказав Анатолій Квасюк, реставратори продовжуватимуть свою працю. Адже цілком ймовірно, що під існуючими зображеннями святих виконаних в 1886 році, а саме таку дату зафіксовано на одній із колон іконостасу, є більш стародавні.

До речі, іконостас двоярусний. І в Музеї волинської ікони, де його планувалося розмістити, не знайшлося потрібного за висотою приміщення.. Тож місце для іконостасу знайшли в краєзнавчому музеї, відділом якого є Музей волинської ікони. Та навіть висоти його залів у 3,3 метра ледь вистачило, щоб вмістити лише один ярус. Довелося їх розділяти і другий ставити поруч.

Іконостас з Свято-Троїцького храму селища Головне виконаний у стилі класицизму, який став пануючим при опорядженні церков в ХІХ столітті. Його іконографія скорочена до намісного та празничного рядів. Вона обмежена іконами «Богородиця Одигітрія» та «Христос Вседержитель» у намісному ряді та «Різдво Христове», «Вхід господній в Єрусалим», «Воскресіння Христове», «Вознесіння Господнє» у праздниковому ряді. На дияконських вратах зображені «Ангел охоронець» та «Святий Стефан». Завершується іконостас іконою «Тайна вечеря» та христом-розп’яттям.

Іконостас із Свято-Троїцького храму селища Головне буде цікавим як для огляду відвідувачами музею, так і для вивчення дослідниками сакрального мистецтва.

Презентація іконостасу це лише один із багатьох заходів, запланованих Волинським краєзнавчим музеєм на ці дні. 17 травня тут відкрилася виставка «Кримські татари і Волинь». Учора ж тут відбувся День відкритих дверей і Шостий музейний круглий стіл на тему «Музейна справа на Волині: історія, теорія, практика». Сьогодні ж пройде Урочиста академія з нагоди Міжнародного дня музеїв. Дипломами будуть відзначені переможці Сьомої обласної рейтингової акції «Музейні події року на Волині – 2015».

Музеї називають по різному. І в цьому довгому синонімічному ряду я в все-таки виділив на мою думку найбільш точний вислів – Храм історії. Тож давайте частіше приходити в ці храми. Це очищає.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.

Фото автора.

Джерело: Сайт газети Верховної Ради України «Голос України», 17.05.2016 р.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 775 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]