Головна » 2018 » May » 26 » Театрально-музейні зустрічі у Волинському краєзнавчому музеї на виставці «Театр і Майстер»
15:57
Театрально-музейні зустрічі у Волинському краєзнавчому музеї на виставці «Театр і Майстер»
Театрально-музейні зустрічі у Волинському краєзнавчому музеї на виставці «Театр і Майстер»

Впродовж травня 2018 року Волинський краєзнавчий музей на базі виставки «Театр і Майстер», яка відкрилася 26 березня з нагоди Міжнародного дня театру, провів серію театрально-музейних зустрічей.

Ми часто пов’язуємо театр лише з грою акторів, які презентують готовий продукт – виставу для глядача. Театральні зустрічі дозволили познайомитись з театральною кухнею, поговорити про те, як твориться вистава. Як підбирається репертуар, як готуються театральні костюми, театральний реквізит, як відбувається оформлення простору сцени, компонування сценічних реквізитів. Хто над цим працює?

Побачити творчу кухню театру і музею допомогли Богдана Бочкай – головний художник Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка та Євгенія Ковальчук – заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, автор проекту.

Зі сценографією, як театрально-декораційним мистецтвом, познайомила студентів спеціальності дизайн технічного коледжу Луцького національного технічного університету Галина Івашків – член НСХУ, живописець і педагог, яка у своєму доробку художника-постановника і сценографа має більше десятка вистав у волинських театрах – ляльковому і драматичному.

На зустрічі викладачів і студентів історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки з волинськими письменниками Володимиром Лисом та Надією Гуменюк йшлося про місце театру у їх творчості. В.Лис є автором сценарію драми на дві дії «Століття Якова: перше кохання (Поліська рапсодія)» за його романом «Століття Якова», який здобув перемогу у національному конкурсі «Коронація слова» у статусі «Найкращий роман десятиліття». Вистава поставлена на сцені Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка. Н.Гуменюк є автором книги «Вересові меди» про перший на Волині український театр 1920-х, яка здобула першу премію Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» 2015 року та є автором радіоп’єс. Присутні мали можливість познайомитися з іншими творами письменників, придбати їх та отримати автограф авторів.

24 травня відбулася підсумкова зустріч на тему «Майстри і театрали: ми любимо театр». Поспілкуватися, представити театральні раритети (свої колекції автографів, фотографій, театральних програмок і афіш, буклетів, театральних квитків, ін.) прийшли народна артистка України Людмила Приходько, яка більше 40 років працює у Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка, головний художник театру Богдана Бочкай, завідувач декоративно-бутафорським цехом Василь Бочкай, художник Наталія Кумановська, журналіст Лариса Занюк, театрали Людмила Стасюк, Галина Степанюк, музейні працівники.

Зустріч розпочалася з виступу юних аматорів-акторів – вихованців Творчої студії Наталії Журавльової БО «Творчість заради життя», які представили глядачам частинки з вистави-інтерактиву «Щоденник Ельфа».

Потім гості ділилися спогадами. Розмова велася навколо теми театру: його історії та сьогодення, особистостей, зафіксованих в документальних матеріалах (речових, писемних, образотворчих), що можуть стати музейними експонатами. Саме на зустрічі музей отримав поповнення своїх фондових колекцій унікальними пам’ятками. Людмила Приходько подарувала капелюшок з костюму Олени Кручиніної (вистава за О.Островським «Без вини винні» постановки 1980-х років) та фотографії з вистав 1970–1980-х років, а Василь Бочкай передав театральний ескіз художника Ю.Миця 1952 року до вистави «Ревізор» за М.Гоголем.

Заступник директора з наукової роботи Євгенія Ковальчук вручила подяку Волинського краєзнавчого музею Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театру імені Т.Г.Шевченка за співпрацю у створені виставки і передачу до експонування і фондів музею матеріалів з історії і діяльності театру.

Учасники зустрічі мали можливість зробити фото на згадку в бутафорній театральній рамі, яка теж має свою історію.

Авторський проект Євгенії Ковальчук «Театр і Майстер» завершує свою роботу. У планах продовжити його темою народного театру на Волині.

Виставка «Театр і Майстер» буде працювати до 12 червня 2018 року. Ще є небагато часу, щоб її оглянути та зробити селфі в історичній театральній рамі.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 567 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.6/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]