Головна » 2018 » May » 15 » Сучасний комікс про Анну Ярославну презентували у Нововолинському музеї (ФОТО, ВІДЕО)
10:34
Сучасний комікс про Анну Ярославну презентували у Нововолинському музеї (ФОТО, ВІДЕО)
Сучасний комікс про Анну Ярославну презентували у Нововолинському музеї (ФОТО, ВІДЕО)

10 травня у Нововолинському міському історичному музеї презентували унікальний комікс про Анну Ярославну – мистецький проект сучасних українських художників «Анна Ярославна. Мальована стрічка», – повідомляє Нововолинськ.com.ua.

Виставка «Анна Ярославна. Мальована стрічка» — це 14 картин-розповідей, мікс історії та міфу. Вперше життя доньки Ярослава Мудрого, королеви Франції, представлене у форматі коміксу.

Дуже символічно, що саме у Франції з’явилися перші зразки коміксів у сучасному розумінні. На другій батьківщині Анни Ярославни цей жанр називається «bande dessinee» – «стрічка малюнків».

Однак, попри асоціації з чимось гумористично-комедійним, цей комікс є не легковажною, а навпаки, виваженою забавою з історичним змістом. Жанрово це текстуально-візуальний мікс історії та міфу, події якого відбуваються в Україні та Франції.

Технічно – це збірка з 14-ти картин, виконаних в одному форматі чотирнадцятьма сучасними українськими художниками з Києва, Полтави, Волині, які перейнялися долею землячки-українки з далекого минулого і реконструювали головні події життя Анни у новому форматі. Текст до ілюстрацій створила письменниця Дзвінка Матіяш. Підготовка проекту тривала шість місяців.

Вперше творчі роботи представили на відкритті виставки 14-го лютого у Національному заповіднику «Софія Київська». Тепер виставку мають можливість переглянути і мешканці Нововолинська. Сюди виставка завітала із Володимира-Волинського.

Одними з перших унікальний проект побачили школярі ЗОШ №2 та ЗОШ №4 та їхні вчителі.

Презентувала виставку одна з художників – Тетяна Токарева-Асмолкова з княжого міста. Вона ознайомила усіх присутніх з коміксом, розповіла процес його зародження і створення, акцентувавши увагу на особистості Анни Ярославни. Зокрема, вона переповіла найцікавіші моменти з біографії знаної українки, труднощі з якими їй довелося зіткнутися і основні її здобутки, за які княжну зараз називають «прабабусею Європи».

«Ми повинні пишатися свої родом. Адже ми нащадки доньки Ярослава Мудрого, великої княжни Анни Ярославни – королеви Франції. Саме вона запровадила в цій країні освіту і культуру», – наголосила Тетяна Токарева-Асмолкова.

Також художниця презентувала кожну частину великого проекту. Свою цікаву й пізнавальну розповідь вона доповнювала зворушливими історіями і легендами про нашу видатну землячку. «Проект складається із 14 частин. Це, зокрема, «Давній Київ», «Дитинство Анни в Києві», «Навчання та розваги», «Юні роки», «Династичні клопоти», «Наречена з Києва», «Коронація», «Біла королева», «Сан-Венсен де Санлі», «Королівська родина», «Смерть короля», «Повноліття», «Графиня де Крепі», а також «Слід Анни». Вони описують ключові етапи життя королеви Франції. Цікавим є те, що частину коміксу, а саме «Навчання та розваги» намалювала 11-річна художниця Наіна Зайцева. Також дивно співпало те, що Анна Ярославна їдучи у Францію на вінчання зі своїм майбутнім чоловіком-королем, проїжджала через Володимир-Волинський і я також живу у цьому місті. Я, до речі, єдина художниця-волинянка, яка взяла участь у цьому проекті», – зауважила Тетяна Токарева-Асмолкова. За її словами основна мета проекту – не лише зацікавити відвідувачів біографією Анни Ярославни, а й нагадати про глибокі давні зв’язки України та Європи.

До речі художниця з Володимира-Волинського намалювала картину «Слід Анни», яка завершує серію творів-розповідей про життя відомої історичної постаті.

«Автор ідеї проекту – Ольга Паньків, працівник Національного заповідника «Софія Київська». Вона кинула клич і ми долучилися. Кожна художниця дослідила життя відомої історичної особистості і, зокрема, детально етап, який вона обрала. Кожну роботу мисткині малювали приблизно три місяці. Текст, котрий написаний на картинах, створили, коли роботи були готові. На своїй картині я не хотіла зображувати визначних рис обличчя. Погляд Анни зосереджений на дереві роду. Дерево намальоване у чотирьох порах року. Це для того, щоб показати цикл плинності часу. Своїми роботами ми хотіли продемонструвати, що Анна Ярославна вічна”, – розповіла мисткиня Тетяна Токарева.

Ознайомитися з унікальним коміксом можна до 17 травня. Потім він помандрує до Ковеля і далі по Україні.

Відео Студії Телебачення Нововолинська:

Категорія: Нововолинський народний історичний музей | Переглядів: 537 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]