Головна » 2018 » May » 10 » Про минуле серце пам’ять зберігає (ФОТО, ВІДЕО)
09:26
Про минуле серце пам’ять зберігає (ФОТО, ВІДЕО)
Про минуле серце пам’ять зберігає (ФОТО, ВІДЕО)

8–9 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення і День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

8 травня у Волинському краєзнавчому музеї відбулася історична година «Про минуле серце пам’ять зберігає», приурочена Дню пам’яті та примирення і Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, та майстер-клас з виготовлення червоної квітки маку, символу пам’яті. Під час заходу присутні мали змогу оглянути фотодокументальну виставку «Волинь у роки Другої світової війни», яка висвітлює перебіг війни 1941–1945 років на території Волинської області.

Присутні на заході учні взяли участь в майстер-класі з виготовлення червоної квітки маку, всесвітнього символу пам’яті про загиблих під час Другої світової війни.

На завершення діти оглянули експозицію музею, присвячену подіям Другої світової війни на Волині.

Довідково:

Мак – символ пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом – жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року. Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної пам’яті та Національної телерадіокомпанії України; дизайнер – Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, а з іншого – кривавий слід від кулі.

22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію № А /RES/59/26, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення. Нею державам-членам ООН, неурядовим організаціям, приватним особам, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, рекомендовано також щороку відзначати один або два дні як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни.

В Україні згідно Указу Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ої річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ої річниці завершення Другої світової війни» та Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років» Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло від 3 до 4 млн. військових і підпільників. Понад 5 млн. цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 млн. жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна частина з яких не повернулася. Загалом безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8 – 10 млн. осіб. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5, 6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств. Нацистський окупаційний режим в Україні був одним з найжорстокіших в світі. Безпосередньо своїми руками або із залученням «добровільних помічників» з числа місцевого населення нацисти знищили 1,5 млн. українських євреїв та 20 тис. ромів.

Фото Л. Максимова

Відео Волинської РДНСТРКУ:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 439 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]