Головна » 2015 » December » 24 » Новорічно-різдвяні дива в Іваничівському музеї
18:02
Новорічно-різдвяні дива в Іваничівському музеї
Новорічно-різдвяні дива в Іваничівському музеї

   В Іваничівському історичному музеї відбулося відкриття виставки новорічно-різдвяних атрибутів і композицій. Організація таких виставок уже стала традицією і цьогоріч проводиться уже сьомий раз. Для огляду відвідувачів музею свої роботи представили учні загальноосвітніх шкіл району і гуртківці КЗ «Іваничівський будинок дитячої і юнацької творчості», які разом із своїми керівниками були активними учасниками відкриття виставки.

   У вступній бесіді, яку провела директор музею Лариса Куль, присутні пригадали історію святкування, новорічні традиції і народні прикмети зустрічі Нового Року в Україні та інших куточках світу. Говорили про цикл християнських свят, одних з найулюбленіших в українському народі, які розпочалися в грудні і триватимуть майже до кінця січня, про символи і атрибути.

   Солом’яний Дідух – автентичний український символ Різдва, яке пахне хлібом. За народною українською традицією, 6 січня з першою різдвяною зіркою, наші пращури заносили до хати святковий сніп – Дідуха зі словами «Дідух – до хати, біда – з хати». Вони вірили і знали, що зі снопом до оселі приходять затишок, святковий настрій, добробут, мир і злагода.

   Говорили про традиції святої вечері, гарний звичай колядувати – бажати один одному і господарям щастя-здоров’я, многих літ і всяких статків і хаті і родині, колядницькі обладунки: восьмикутну зірку і вертеп. Особливе значення приділялося звичаю «водити козу», що являв собою театралізоване дійство – гру з масками, яке мало свій усталений сценарій, пісенний та музичний супровід.

   Серед експонатів виставки особливо цікавими є новорічні прикраси виготовлені з природних матеріалів – соломки, лози, листя кукурудзи, Різдвяні шопки, колекція ялинок і сніговиків, маски ряжених. В окремому розділі представлені поштові листівки різних років на новорічну і різдвяну тематику.

   Аналіз робіт, представлених на виставці, провела методист РМК Наталія Воробей. На завершення заходу під супроводом керівника гуртка «Дизайн» Смаль Нелі Вікторівни був проведений майстер-клас по виготовленню новорічного сувеніра – Ангела. За активну поведінку, ініціативність і майстерність діти були відзначені призами та солодкими подарунками, презентованими відділом культури.

   Виставка експонуватиметься протягом новорічно-різдвяних свят. Запрошуємо всіх бажаючих до світу прекрасного мистецтва завітати в районний історичний музей.

Джерело: Іваничівський історичний музей

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 1048 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]