Головна » 2018 » May » 18 » Музей і громада: єдиними устами і єдиним серцем
16:17
Музей і громада: єдиними устами і єдиним серцем
Музей і громада: єдиними устами і єдиним серцем

17 травня 2018 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулась науково-мистецька акція під назвою «Музей і громада: єдиними устами і єдиним серцем» з нагоди Міжнародного дня музеїв і Дня вишиванки. Захід ми присвятили нашим партнерам. Це: відомий луцький майстер, спеціаліст відділу менеджменту та креативних індустрій департаменту культури Луцької міської ради, член громадської організації «Рукотвори Волині» Анатолій Філозоф, а також українська торгова марка «Едельвіка», виробник одягу та текстилю, на сьогодні – бренд етно-одягу, який періодично на різноманітних конкурсах та fashion подіях представляє широкому загалу нові колекції.

Перша частина зустрічі знайомила гостей з діяльністю гончара Анатолія Філозофа. Гості оглянули виставку робіт майстра з фондів музею.

Продовжила захід презентація проекту Анатолія Філозофа під поетичною назвою «Музика глини». Автор розповів про свої нові розробки – музичні інструменти, виготовлені з кераміки. Це – ряд неповторних за тембром окарин та споріднених із ними свистунців, а також рідкісні види ударних. Особливості їх звучання продемонстрували луцькі музиканти: Владислав Старенков (духові), Сергій Майоров (перкусія), Мирослав Кіруєв (ударні).

Яскравим моментом презентації став виступ відомого луцького майстра, котрий займається реконструкцією рідкісних предметів старовини, Віктора Іщука. Він подарував гостям музею можливість познайомитись із екзотичними глиняними музичними інструментами: сопілкою родом з Перу та окариною – з Мексики.

Другу частину зустрічі було присвячено наступному партнеру музею – Луцькому підприємству «Едельвіка», виробнику одягу та текстилю. Мова йшла про наш спільний проект «Вишивана краса від Косачів: присвячено Волинському краєві», презентація якого відбулась рівно рік тому, 17 травня 2017 року. Це – ексклюзивна колекція етно-одягу, створена за мотивами зразків традиційної вишивки зі збірок Олени Пчілки та Ольги Косач-Кривинюк.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк особисто привітав учасників проекту, а також вручив подяки на відзначення плідної співпраці. Почесні нагороди отримали: начальник відділу продаж, співорганізатор проекту Оксана Скорич, директор із маркетингу Ольга Кас’ян, модельєри Юлія Стахів, Мар’яна Степко і Марина Джанкарашвілі, художники з вишивки Ольга Грищук і Вікторія Александрук, конструктори одягу Світлана Кропива і Тетяна Грабовець.

З коротким словом до присутніх звернулась і науковий консультант проекту, головний хранитель музею Наталія Пушкар.

Кульмінацією зустрічі стала урочиста передача предметів колекції на постійне зберігання до музейних фондів.

Людмила Завада,
науковий співробітник
Волинського краєзнавчого музею

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 464 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]