Головна » 2015 » February » 12 » ЛЕКЦІЮ ПРО ІСТОРІЮ «ПЛАСТУ» ПРОЧИТАНО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ
13:11
ЛЕКЦІЮ ПРО ІСТОРІЮ «ПЛАСТУ» ПРОЧИТАНО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ
ЛЕКЦІЮ ПРО ІСТОРІЮ «ПЛАСТУ» ПРОЧИТАНО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ

   Для слухачів історико-краєзнавчого факультету Університету третього віку, який функціонує при Володимир-Волинському історичному музеї прочитано лекцію про історію організації «Пласт».

   Цікаву розповідь для слухачів організував колишній викладач Володимир-Волинського педколеджу імені А.Кримського Павло Васьків (на фото).

   Павло Іванович нині на заслуженому відпочинку, але є активним пластуном-сеньйором. Він доклав чимало зусиль для відродження у 90-х роках 20 ст. пластунського руху на Волині і на Володимирщині.

   Присутні дізналися про символіку української організації (трьохпелюсткова лілія на тлі тризуба). Засновником міжнародної скаутської організації був Роберт Бейден-Пауел (1857-1941), котрий написав книгу «Скаутінг для хлопців», у якій виклав основні засади цього руху.

   В Україні «Пласт» з'явився у Львові у 1912 році при Львівській Академічній гімназії. Його натхненниками були Петро Франко (син відомого поета І.Франка), Іван Чмола і Олександр Тисовський.

   Слухачі оглянули цікаву виставку, де зокрема побачили фото з учасниками пластової прогулянки, яка відбулася у 1928 році в селі Микуличі на Володимирщині. На цій світлині можна побачити і Арсена Річинського, який опікувався «Пластом» на Володимирщині у 20-х роках 20 століття.

   У 1929 році польська влада заборонила діяльність цієї організації на західноукраїнських землях, не підтримувала її і радянська влада, адже основними принципами пластунів є: 1. Будь вірним Богу і Україні, 2. Допомагай іншим, 3. Слухай пластову старшину. А це не завжди співпадало з офіційною радянською ідеологією. Глибокий зміст має і пластунський пароль «СКОБ» (сильно, красно, обережно, бистро).

   Слухачі лекції ознайомилися із пластовою періодикою - журналами «Цвіт України», «Котигорошко», «Пластовий шлях», почерпнули для себе багато змістовної інформації, адже першими пластунами були ще запорізькі козаки, які використовували свої вміння для військової розвідки.

   Старші люди зацікавилися «Пластом» і мають намір залучити до його діяльності своїх онуків.

Джерело: Володимир-Волинський історичний музей

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 1199 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]