Головна » 2016 » May » 13 » Конкурс пам'яті Омеляна Дверницького відбувся у Володимир-Волинському музеї
22:53
Конкурс пам'яті Омеляна Дверницького відбувся у Володимир-Волинському музеї
Конкурс пам'яті Омеляна Дверницького відбувся у Володимир-Волинському музеї

   Володимир-Волинський – одне з найдавніших і найгарніших міст України, його історія налічує 1028 років. Щороку мальовниче волинське місто, яке славиться своїми старовинними церквами відвідують тисячі туристів з України та зарубіжжя, котрі цікавляться його багатовіковою історією.

   На жаль, не всі місцеві жителі добре знають історію своєї малої Батьківщини, тож надія на молодь, яка прагне пізнавати нове і незвідане і щиро любить нашу Україну. Саме такі молоді люди – учні п'яти володимир-волинських загальноосвітніх шкіл – взяли участь у конкурсі «Вивчай історію рідного міста», присвяченого пам'яті Омеляна Дверницького. Цей конкурс організували наукові співробітники Володимир-Волинського історичного музею, який носить ім'я Дверницького.

   Омелян Миколайович Дверницький (1834-1906) – перший Почесний громадянин Володимира-Волинського, дворянин, краєзнавець, голова з'їзду мирових посередників Володимир –Волинського повіту, суддя. Його родовий маєток знаходився у селі Будятичі Іваничівського району на Волині. Пан Дверницький проживав у великому будинку, збудованому в стилі ретроспективного модерну( в центрі Володимира-Волинського), нині там розташовується історичний музей. Наш земляк любив історію, розумів як важливо зберегти пам'ятки старовини і донести інформацію про них наступним поколінням. З цією метою він створив у 1887 році православне Братство Святого Володимира, а при ньому –Давньосховище(праобраз нинішнього музею). Братство зайнялося справою відбудови Успенського собору у Володимирі, який реконструювали в 1900 році, а Дверницького, котрий зробив значний вклад у відбудову пам'ятки – поховали на церковному подвір'ї.

    Омелян Миколайович був учасником археологічних з'їздів, написав чимало історичних праць, зокрема, «Пам'ятки давнього православ'я на Волині». Вже наприкінці 19 ст., він зібрав у володимирському Давньосховищі 500 старовинних експонатів, серед них – рукописні Євангелія 16 ст., ікони, стародруки. Український мистецтвознавець П.Жолтовський припускав, що ці цінні речі знаходяться в музеях Санкт-Петербурга. Тож в наступному році наш музей відзначатиме ювілей – 130 років від часу заснування. З метою вшанування його засновника та вдосконалення молоддю знань про рідне місто і був проведений цей конкурс. Протягом трьох годин учні розгадували завдання з історії, топоніміки, геральдики, сакральної архітектури і мистецтва Володимира-Волинського. Усі учасники показали ґрунтовні знання з історії рідного міста, а переможцем журі визнало команду середньої школи № 2 у складі Віталія Голіча, Олени Павлюк і Анни Галун(вчитель – Петро Каліщук).

    Заохочувальними призами і подяками були нагороджені команди школи № 1, у складі Ольги Юрчук, Мар'яни Оніщук і Юлії Пасальської( вчитель – Андрій Стрільчук), школи № 3 – учасники Микола Прогонюк, Лєшек Янечек, Неменуща Ірина(вчитель – Наталія Руденко), гімназії імені О. Цинкаловського – у складі Захара Заголи, Світлани Голячук, Михайла Корнесюка (вчитель – Володимир Данилюк) і середньої школи № 5 імені Анатолія Кореневського (Богдан Ткач, Вадим Кавкін, Опейда Олексій, вчитель – Олександр Токовий).

    Усі учасники отримали грошові призи від відділу культури і туризму Володимир-Волинського міськвиконкому.

    Віриться, що з такою талановитою молоддю Україна обов'язково матиме хороше майбутнє.

Богдан Янович,

науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею імені О.Дверницького

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 907 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]