Головна » 2013 » Лютий » 7 » Ярослав Царук подарував свою нову книгу Володимир-Волинському історичному музею.
18:44
Ярослав Царук подарував свою нову книгу Володимир-Волинському історичному музею.
Ярослав Царук подарував свою нову книгу Володимир-Волинському історичному музею.
Нещодавно у Волинській обласній друкарні побачила світ книга краєзнавця з Володимира-Волинського, члена Національної Спілки краєзнавців України Ярослава Васильовича Царука „Володимирщина у боротьбі за незалежність”. У виданні, яке складається з 1022 сторінок, автор, використовуючи оригінальні документи з фондів Державного архіву Волинської області, архіву Управління Служби безпеки України у Волинській області, а також посилаючись на спогади, листи свідків, досліджує історію родин, а також жителів сіл, хуторів Володимир-Волинського району.
– „Я намагався бути об’єктивним, не забути жодного скривдженого життя, згадавши всіх поіменно. Це не художній твір, це історико-документальне дослідження, яке розповідає про долю людей одного району. Їх дуже багато. Можливо всіх не згадав з тієї причини, що багато чого призабулось, адже пройшло стільки літ… Не осудіть… Ми разом писали нашу трагічну історію яку намагалися приховати наші воріженьки. Вдячний за допомогу всім і кожному” – зазначив у передмові автор. Багато зі згаданих краєзнавцем населених пунктів краю не існують нині, тому його праця – це своєрідний літопис новітньої історії Володимирщини, вшанування пам'яті людей, які там проживали. Ярослав Васильович зі скрупульозною точністю описав історію жертв політичних репресій – мешканців Володимирщини, подав інформацію про матерів-героїнь, висвітлив історію та описав поіменно жертви українсько-польського конфлікту на Волині у 1943 році, дослідив долі учасників українського підпілля на Володимирщині.
Фактично книга – надзвичайно насичене інформацією, біографіями, картотеками, історіями населених пунктів видання, своєрідна „мала енциклопедія історії 20 століття” Володимир-Волинського району. Видання гарно ілюстроване світлинами з особистого архіву краєзнавця, схемами. Науковий редактор – Микола Михайлович Кучерепа, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Тираж – 250 примірників. Ярослав Царук подарував примірник книги для бібліотеки музею. Багаторічна сумлінна дослідницька праця Я.Царука – пам’ятник, пересторога й нагадування. Презентацію видання заплановано в березні у Володимир-Волинському історичному музеї.
 
Джерело: сайт Володимир-Волинського історичного музею
Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 1290 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]