Головна » 2018 » May » 14 » Історичні ландшафти міста Луцька у творчості художника Гаврила Остапенка
16:58
Історичні ландшафти міста Луцька у творчості художника Гаврила Остапенка
Історичні ландшафти міста Луцька у творчості художника Гаврила Остапенка

16 травня о 14.00, з нагоди Міжнародного дня музеїв, Музей історії Луцького братства відкриває виставку «Історична топографія Луцька в художній візії Гаврила Остапенка» (авторський живопис 30 – 60 рр. ХХ ст. з фондів Волинського краєзнавчого музею).

Найстаріший історичний ландшафт міста і його передмість відіграв визначну роль у формуванні Луцька як містобудівного утворення. Незважаючи на тривалу урбанізацію він більшою мірою збережений дотепер, сам по собі якісно ілюструє значний період в розвитку міста і тому є особливою історичною і культурною цінністю.

В основі виставкового задуму – містобудівна історія Луцька через живопис і рисунки Гаврила Никифоровича Остапенка (1892–1971), лучанина зі стажем, учасника I Світової війни, педагога і музейного працівника, одного з чільних ілюстраторів Луцька 30 – 60-х рр. ХХ ст.

Остапенко Г.Н. Луцьк, вул. Ковельська. 1931 р. На задньому тлі – братська Воздвиженська церква і корпус монастиря

Луцький Вишній і Окольний замки та луцьке середмістя в межах так званого «острівного» міста, колишні міські передмістя Помостичі, Яровиця, Вулька Підлуцька, Красне, Дворець – ніби виринають із небуття і утверджуються по новому в роботах Гаврила Никифоровича. Для прикладу, змальована художником у 1931 р. колонія для міських урядовців по вул. Листопадового повстання «всідається» на давньоруських курганах Яровиці при однойменній річечці. Улюблений лучанами парк імені Лесі Українки, що разом із його каналами і парашутною вежею зафіксований пензлем у 1963 р., лежить в давньому урочищі «Лози» на старих луках, які нездоланним поясом колись оберігали Лучеськ зі сходу.

Остапенко Г.Н. По-монастирська церква Преображення Господнього в Чернчицях. 1930 р.
Для цього храму написане рукописне Луцьке (Красносельське) Євангеліє XIV ст.

Про Гаврила Остапенка – художника і людину на відкритті розповість Олена Старикова, науковий співробітник Художнього музею Луцька, дослідниця життя і творчості майстра. За її дослідженням збірка творів Г.Н. Остапенка є окрасою колекції образотворчого мистецтва XX століття у Волинському краєзнавчому музеї. Твори художника із зображеннями Луцька, його парків та алей, архітектурних пейзажів і заміських краєвидів є лише частиною його більшого спадку, який був переданий на зберігання до музею у 1972 році – вже після смерті автора. «Любов до життя, обраного фаху, захоплення красою рідних місць – ці ідеї були пріоритетними для Г. Остапенка. Переглядаючи твори, ми неначе гортаємо сторінки історії Луцька, його змін – про це із глядачем веде монолог художник: зворушливо, щиро, подекуди наївно. Художник міста…».

Виставка триватиме впродовж весни - літа 2018 р.

Екскурсії замовляти за телефоном: 72-33-71.
Наша адреса: Луцьк, вул. Йова Кондзелевича, 5.

Олена Бірюліна,
завідувач Музею історії Луцького братства, автор виставки

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 537 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.5/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]