Головна » 2018 » May » 13 » До Міжнародного дня музеїв і Дня вишиванки
12:29
До Міжнародного дня музеїв і Дня вишиванки
До Міжнародного дня музеїв і Дня вишиванки

17 травня 2018 року о 15.00 у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться науково-мистецька акція під назвою «Музей і громада: єдиними устами і єдиним серцем» з нагоди Міжнародного дня музеїв і Дня вишиванки.

Перша частина зустрічі буде присвячена знайомству з діяльністю гончара Анатолія Філозофа. Гості матимуть можливість оглянути виставку робіт майстра з фондів музею, які є одночасно:

  • виробами декоративно-прикладного мистецтва – глиняної мікропластики;
  • глиняними дитячими іграшками;
  • музичними інструментами – свищиками (окаринами): на них кераміст уміє грати;
  • персонажами українських народних казок;
  • казки Лесі Українки «Біда навчить», – і ця якість виробів майстра є особливою, адже вводить його до когорти ілюстраторів твору письменниці.

Окремим блоком на виставці будуть представлені глиняні вироби кін. XIX – поч. XX ст. із фондових збірок, зокрема музичні інструменти, відомі людству ще з часів неоліту – свистунці.

Продовжить захід презентація нового проекту Анатолія Філозофа під поетичною назвою «Музика глини». Автор представить унікальні музичні інструменти, виготовлені з кераміки. Це – ряд неповторних за тембром звучання окарин та споріднених із ними свистунців, а також рідкісні види ударних. Особливості їх звучання продемонструють луцькі музиканти.

Друга частина зустрічі буде присвячена наступному партнеру музею – Луцькому підприємству «Едельвіка», виробнику одягу та текстилю. Мова йтиме про наш спільний проект «Вишивана краса від Косачів: присвячено Волинському краєві», презентація якого відбулась рівно рік тому, 17 травня 2017 року. Це – ексклюзивна колекція етно-одягу, створена за мотивами зразків традиційної вишивки зі збірок Олени Пчілки та Ольги Косач-Кривинюк.

Підведення підсумків проекту, розповідь про те, як цікаві ідеї втілюються в життя, знайомство з людьми, котрі творять історію рідного краю та нашим спільним доробком, а також відповідь на запитання: хто може стати партнером музею? – все це чекає на наших гостей під час святкової зустрічі.

Людмила Завада,
науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 441 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]