Головна » 2016 » May » 10 » А у Камінь-Каширському музеї – діти бавляться
10:54
А у Камінь-Каширському музеї – діти бавляться
А у Камінь-Каширському музеї – діти бавляться

   «Діти бавляться» – виставка під такою назвою експонується в Камінь-Каширському краєзнавчому музеї. На ній представлено серію графічних робіт Ірини Сардак-Бондарук і дерев’яні іграшки Андрія Бондарука. Загалом, це 19 картин і 31 іграшка.

   Про творчі напрацювання Андрія Бондарука та Ірини Сардак-Бондарук знають на Волині й далеко за її межами.

   Ірина Сардак – уродженка міста Ківерці, Андрій Бондарук народився в селі Маяки Луцького району. Вони обоє здобули освіту в Інституті мистецтв Волинського національного університету ім. Лесі Українки.

   Творчі уподобання талановитих волинян доволі різноманітні: вони випробовують себе в малярстві, ткацтві, гончарстві, цікавляться автентикою, черпають натхнення з традиційних промислів і ремесел, глибин народної творчості, популяризують і навчають берегти народні скарби. Їхні доробки можна побачити на різноманітних художніх виставках та фестивалях українського мистецтва.

   Представлені на музейній виставці картини майстрині Ірини Сардак-Бондарук намальовані на склі олійними фарбами й тушшю. Їх всіх об’єднує тема дитинства: різнокольорового, веселого, безтурботного, сонячного. Кожен персонаж цих творів добрий, трішки наївний і простий. Сюжет картин тісно переплітається з українськими традиціями, фольклором, відкриває і показує сучасним дітям інший світ дитинства, теж цікавого, але зовсім іншого за змістом. На Ірининих роботах діти потішно бавляться: печуть хлібчик, трусять груші, ловлять рибку, колишуть Мурчика, ліплять снігову бабу, катаються на санчатах...

   «Такі милі й душевні ці картини!», – ділиться своїми враженнями місцевий художник Михайло Чикида.

   Колекція дерев’яних іграшок Андрія Бондарука сприймається в унісон із графікою Ірини Сардак, бо теж відображає світ традиційних українських дитячих забавок. Майстер народних ремесел, член національної спілки народного мистецтва України Андрій Бондарук має за мету відродити й популяризувати дерев’яні іграшки і створювати сучасні, максимально наближені до традиційних за змістом і формою. Деркачі, клепала, калатки, дзиги, мороки (в сучасній мові – головоломки), рухливі коники, тракторці – ось далеко не повний перелік експонованих дитячих забавок, які так припали до душі маленьким відвідувачам виставки! Вони – зручні, розвиваючі, з екологічного природного матеріалу. Андрій переконує, що саме такими, безпечними іграшками повинні бавитись дітки, а не дешевим китайським ширпотребом.

   Андрія Бондарука добре знають ще й як умілого писанкаря; його книжка «Як написати писанку» вже давно стала настільною для починаючих умільців, а виготовлені ним писачки мріє мати кожен писанкар.

   Виставка «Діти бавляться» буде експонуватись у Камінь-Каширському музеї впродовж травня в робочі дні музею.

Наталія Пась,

директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 899 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]