Головна » Архів матеріалів
   Нове сучасне видання Путівника по фондах Державного архіву Волинської області - повноцінне джерело про архівні документи волинського краю. Воно продовжило інформування широкого загалу про документальну базу державного архіву Волині. Цей довідник стане доброю підмогою дослідникам, науковцям, історикам, архівістам, працівникам музеїв, бібліотек, краєзнавцям, студентській та учнівській молоді в архівних пошуках, наукових дослідженнях, вивченні історії рідного краю.
У Волинському краєзнавчому музеї презнтовано виставку до 130-річчя від дня народження Ігоря Стравінського.
   До ювілею видатного композитора сучасності Ігоря Федоровича Стравінського (1882–1971), у Волинському краєзнавчому музеї презентована стаціонарна виставка „З поверненням, Маестро!” (до 130-річчя від дня народження Ігоря Стравінського та 75-річчя Ігоря Блажкова). Виставкова експозиція виконана у авторській редакції кандидата історичних наук Олени Огнєвої із фондів обласного краєзнавчого музею, Устилузького меморіального музею Ігоря Стравінського та приватних збірок. Виставка знайомить з історичним Устилугом і Устилугом часів Ігоря Стравінського.
    У володимирський період свого життя Арсен Річинський співпрацював з такими визначними особистостями, як архімандрит  Полікарп (Петро Сікорський), композитор, публіцист і політик  Михайло Тележинський, історик і археолог Олександр Цинкаловський,  публіцист і політик Дмитро Донцов. 
   На жаль, ім’я Арсена Річинського й далі залишається маловідомим в Україні, що вкрай несправедливо, адже це був висококваліфікований лікар-спеціаліст й водночас філософ, релігієзнавець, культуролог, мистецтвознавець, церковний композитор, фольклорист.
У Колодяжненському музеї Лесі Українки експонується флористична виставка Галини Боратинець.
    Квіти – то давня любов Галини Максимівни Боратинець. Перші роботи із засушеного матеріалу виконувала на кольоровому папері. Згодом перейшла думка взяти природне тло, замкнути простір рамкою.
   У своїх роботах майстриня поєднує квіти і пелюстки – різні за формою, структурою, кольором, строками цвітіння. Рослини для роботи бере з саду, поля, лугу, квітника.
15 червня стартує проект „Екскурсоводи у відпустці” – відомі лучани розкажуть туристам про місто.
   Починаючи із 15 червня кожної п’ятниці о 18 годині зі скверу «Зоряний» (вул. Лесі Українки, 24) розпочинатимуться тематичні безкоштовні екскурсії за участі відомих людей міста. Серед почесних екскурсоводів – історики, краєзнавці, а також музиканти, письменники, актори, журналісти, громадські діячі.
У Нововолинському історичному музеї відбувся захід з нагоди 120 річниці з дня народження Арсена Річинського.
   В історичному музеї міста Нововолинська відбувся захід з нагоди 120 річниці з дня народження громадського діяча, культуролога, релігієзнавця Арсена Річинського, у якому взяли участь представники громадських організацій.
У Художньому музеї міста Луцька відкрито виставку творів народного мистецтва Волині „Сяйво минувшини”.
   Мета виставки – передати колорит національних традицій, відобразивши минувшину, продемонструвати як вона відображена в творах сучасних майстрів. Кожен предмет експозиції доповнює один одного, об’єднуючись в яскраву композицію, що буквально струменить барвами, звучить мелосом волинського мистецтва.
Волинський краєзнавчий музей – до Євро 2012.
   До початку футбольних ігор чемпіонату Європи по футболу „Євро 2012” працівниками відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею доповнено експозиційний зал „Волинь: історія, політика, економіка, культура” блоком матеріалів, які присвячені цій події.
Відзначено музейного співробітника з нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища.


Вітаємо!
    Волинський краєзнавчий музей спільно з Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України та Кортеліським історичним музеєм запрошують до участі у Всеукраїнській науковій конференції „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Ратнівщина в історії України і Волині”, присвяченій 70-річчю Кортеліської трагедії 1942 року.
Любомльський краєзнавчий музей взяв участь у святкуванні 725-річчя міста.
   Перша писемна згадка про місто датується 1287 роком, часом його заснування князем Володимиром Васильковичем. За свідченням літопису, це була улюблена резиденція князя, яку він укріпив, розбудував і оживив. Тут він перебував разом з князівською канцелярією, приймав послів, давав розпорядження, їздив на полювання в Любомльські пущі. В Любомлі князь любив відпочивати, та так, що, за словами літописців, «душа його раділа і в благості перебувала». Князь одного разу вигукнув: «любо мне здесь»,  звідки і пішла назва - Любомль («любо мне»).
ДЕНЬ ПОЧЕСНИХ ВІДВІДУВАЧІВ У МУЗЕЇ ЛУЦЬКОГО БРАТСТВА.
   У День Святого Духа нещодавно створений Музей Луцького Братства відвідали одразу двоє почесних гостей: Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет та директор Інституту літератури НАН України ім. Т. Шевченка, академік, лауреат Шевченківської премії Микола Жулинський.
У Білостоку презентували книгу директора Торчинського історичного музею Григорія Гуртового.
    На свято Трійці у Будинку культури села Білосток Луцького району відбулася презентація видання ДП "Волинські старожитності" - краєзнавчих нарисів про Білосток Григорія Гуртового. Ми вже повідомляли, що презентація першого накладу відбулася 19 квітня у Луцьку. Другий наклад книжки на чисельні прохання білосточан було видано за кошти вихідця із села, випускника місцевої школи Ігоря Корчука.
   Музей історії органів внутрішніх справ Волині має почесне звання «Народний». Завдяки його діяльності наші краяни можуть дізнатися про роботу правоохоронних органів на Волині від часів Київської Русі і аж до наших днів. Погортати сторінки історії волинської міліції прийшли студенти Луцького педагогічного коледжу.
1 червня відзначає свій ювілей волинський фотомитець, фотограф Волинського краєзнавчого музею Леонід Максимов.



В І Т А Є М О !

Для проведення реставраційно-ремонтних робіт на пам’ятці архітектури – приміщенні Художнього музею у Луцьку, виділили 2,7 мільйона гривень.
    Гроші, виділені Волинській обласній державній адміністрації розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 травня 2012 року № 299-р спрямують на реставраційно-ремонтні роботи у Шляхетському будинку в Луцькому замку – приміщенні Художнього музею у Луцьку, та ремонт пам’ятки архітектури національного значення Покровської церкви в с.Піддубці Луцького району.
У Волинському краєзнавчому музеї відбулась екологічна година до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища.
   У Волинському краєзнавчому музеї відбулась екологічна година, приурочена Всесвітньому дню охорони навколишнього середовища, який 5 червня відмічається  у багатьох країнах світу для того, щоб привернути увагу світової громадськості  до проблем довкілля.
До 65-их роковин акції „Вісла” у Волинському краєзнавчому музеї презентовано книгу та відкрито виставку.
   У Волинському краєзнавчому музеї, в ході пам’ятних заходів приурочених 65-им роковинам проведення заключного етапу депортації українців з етнічних земель у Польщі – акції „Вісла”, відбулися презентація книги кандидата історичних наук Олега Савчука „Свої серед своїх. Депортації українців з Холмщини і Підляшшя у 1944 – 1947 рр.” та відкриття виставки.
Директору Волинського краєзнавчого музею А.Силюку вручено диплом лауреата VІІ Всеукраїнської акції „Музейна подія року”.
    Директор Волинського краєзнавчого музею А.Силюк отримав диплом лауреата VІІ Всеукраїнської акції „Музейна подія року” за створення інтернет-порталу  „Музейний простір Волині”. Ця подія стала переможцем VІІ Всеукраїнської акції „Музейна подія року”, зайнявши ІІІ місце серед найкращих подій музейного життя України 2011 року.
   29 травня 2012 року в Музеї книги і друкарства України відбулася урочиста церемонія нагородження переможців VІІ Всеукраїнської акції «Музейна подія року».
Відбулася історико-краєзнавча конференція „Кореччина в складі Погорини і Волинської землі”.
У місті Корці відбулася історико-краєзнавча конференція "Кореччина в складі Погорини  і Волинської землі", організована відділом культури і туризму Корецької районної державної адміністрації та Корецьким районним історичним музеєм. У краєзнавчих читаннях взяли участь українські дослідники з Києва, Рівного, Луцька, Корця та польські науковці з Любліна.
Коло питань, висвітлених під час конференції, охоплювало широкий хронологічний діапазон і тематику, пов'язану з історією сучасного Корецького району. Серед виступів окремим блоком виділялися повідомлення археологів - працівників ДП "Рівненська старовина" та ДП "Волинські старожитності", музейних співробітників.
Виставку „Костельний живопис XVIII-XIX ст.” Музею волинської ікони відкрито у Музеї книги і друкарства м. Острога.
    Державний історико-культурний заповідник м. Острога провів Х наукову конференцію „Острозькі краєзнавчі читання”, присвячену 140-річчю з дня народження засновника історичного музею в Острозі о. Михайла Тучемського.
   В рамках роботи конференції відбулося відкриття виставки „Костельний живопис XVIII-XIX ст.”, яку представив Музей волинської ікони. На відкритті були присутні учасники конференції з міст Києва, Хмельницька, Львова, Донецька, Харкова та ін., представники влади, інтелігенція Острога.
У Волинському краєзнавчому музеї відбулась презентація альбому-каталогу „Луцьк у старовинній, листівці, гравюрі та фотографії”.
   У Волинському краєзнавчому музеї відбулась презентація книги Віктора Літевчука „Луцьк у стародавній листівці, гравюрі та фотографії” (Луцьк: Ініціал, 2012. – 288 с.; науковий та літературний редактор – Н. Пушкар).
   У книзі представлені листівки і фотографії, де зображені краєвиди та окремі будівлі Луцька від початку XIX до середини XX століть, зокрема, матеріали з фондової колекції Волинського краєзнавчого музею.
Загинув Борис Григорович Возницький.
   Музейні працівники Волині з глибоким сумом сприйняли звістку про трагічну загибель Бориса Григоровича Возницького – директора Львівської національної галереї мистецтв, Героя України, лауреата Національної  премії імені Т.Г.Шевченка, заслуженого працівника культури України та заслуженого діяча культури Польщі, члена-кореспондента Національної академії мистецтв України.
У Нововолинському історичному музеї відкрили виставку вишитих робіт Віктора Волинця.
   У Нововолинському історичному музеї урочисто відкрили виставку вишитих робіт Віктора Волинця „Крізь вушко голки долю переллю”. Так сталося, що сьогодні він в інвалідному візку. До цього 20 років  віддав роботі у правоохоронних органах, пройшов нелегкі дороги Афганістану. Проте не падає духом. Знайшов собі заняття для душі. Сьогодні у музеї вперше представлено понад сорок творчих доробків різної тематики: ті, що передають красу навколишнього світу, дитячі й картини  духовного спрямування, рушники, які вишивав на щастя і долю своїм донечкам.
Зустріч з художником Володимиром Жупанюком у Музеї волинської ікони.
    У день Святого Миколая (Перенесення мощей Святителя Миколая із Мір Лікійських до м.Барі) у Музеї волинської ікони відбулася зустріч студентів відділення художніх ремесел і народних промислів  Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури з художником, автором ікони „Святий Миколай” Володимиром Жупанюком.
   18 травня 2012 року в рамках відкриття туристичного сезону у Луцьку усі бажаючі могли безкоштовно відвідати Волинський  регіональний  музей українського війська та військової техніки. Його було створено у 1999 році з ініціативи громадської організації «Джерела» за наказом Міністра оборони України. Фонди музею налічують близько 1000 експонатів, репрезентуючи авіаційну і бронетанкову техніку, артилерійське і зенітно-ракетне озброєння, стрілецьку зброю, апаратуру і обладнання військ зв’язку, а також різноманітні матеріали військової історії
Волинському краєзнавчому музею передали унікальний срібний скарб.
   Унікальний срібний скарб – 29 монет празьких грошей XIV - початку XV століть – передали у Волинський краєзнавчий музей працівники ДП „Волинські старожитності”. Він став гарним дарунком до Міжнародного дня музеїв.
Міський голова Олег Кіндер привітав працівників ковельських музеїв з Міжнародним день музеїв.
    Щорічно в усьому світі 18 травня святкується Міжнародний день музеїв. Завдяки самовідданій творчій праці тих, хто присвятив своє життя розвитку музейної справи, дбайливо зберігається й примножується спадщина, поєднується минуле, сьогодення й майбутнє, виховується почуття прекрасного, повага до народних традицій і любов до національного мистецтва.
   Сьогодні у Ковелі діє 8 музеїв та музейних кімнат в організаціях та установах міста.
Відзначено працівників Волинського краєзнавчого музею та його відділів.


Вітаємо!

У Художньому музеї у Луцьку відбулася атракційна європейська акція „Ніч музеїв”.
    У ніч із 17 на 18 травня 2012 року у Художньому музеї у Луцьку відбулася атракційна європейська акція „Ніч музеїв”, приурочена до Міжнародного дня музеїв.
   Міжнародна акція „Ніч музеїв” відбувається за підтримки Міжнародної Ради музеїв (ІСОМ) під патронатом Ради Європи. Традиційний час проведення – ніч із 17 на 18 травня напередодні Міжнародного дня музеїв.
Вітання з Міжнародним днем музеїв.


Із святом!
18 травня 2012 року важливий життєвий ювілей у завідувача Художнього музею у Луцьку З.М.Навроцької.



В І Т А Є М О !
Нагороджено переможців обласної рейтингової акції „Музейна подія року на Волині – 2011” та конкурсу „Музейний продукт – 2012”.
    У Волинському   краєзнавчому  музеї нагороджено переможців обласної рейтингової акції „Музейна подія року на Волині – 2011” та конкурсу „Музейний продукт – 2012” Першого Волинського обласного музейного фестивалю „Музейний туристичний ресурс – 2012”.
Проведено Перший Волинський обласний музейний фестиваль „Музейний туристичний ресурс – 2012”.
   16-17 травня 2012 року у м.Луцьку проведено Перший Волинський обласний музейний фестиваль „Музейний туристичний ресурс – 2012”, започаткований на базі Волинського краєзнавчого музею управлінням культури і туризму Волинської обласної державної адміністрації та Волинською обласною радою.
« 1 2 ... 61 62 63 64 65 ... 71 72 »