Головна » 2012 » Червень » 12 » У Володимир-Волинському історичному музеї відзначили 120-річчя від дня народження громадського та релігійного діяча Арсена Річинського.
17:04
У Володимир-Волинському історичному музеї відзначили 120-річчя від дня народження громадського та релігійного діяча Арсена Річинського.
У Володимир-Волинському історичному музеї відзначили 120-річчя від дня народження громадського та релігійного діяча Арсена Річинського.
12 червня 2012 року у Володимирі-Волинському відзначили 120-річчя від дня народження відомого громадського та релігійного діяча Арсена Річинського. Священнослужителі УПЦ КП відслужили заупокійну літію біля будинку №58 на вул. Луцькій, де він проживав і на якому у 2002 році відкрито меморіальну дошку. Священнослужитель собору Різдва Христового о. Юрій Здебський зазначив, що в історію України та Волині Річинський ввійшов як активний діяч Української автокефальної православної церкви, автор багатьох релігієзнавчих праць.
Заступник міського голови Лариса Кулікова, вітаючи присутніх з 120-річчям від дня народження А.В. Річинського, відмітила, що доля невипадково звела його з нашим містом, адже з 1922 по 1925 він працював головним лікарем  лікарні, а до 1939 року – вільнопрактикуючим лікарем. Тут він займався активною громадською, політичною і культурною діяльністю, заснував «Просвіту», «Пласт», «Союз українок». У володимирський період свого життя Арсен Річинський співпрацював з такими визначними особистостями, як архімандрит  Полікарп (Петро Сікорський), композитор, публіцист і політик  Михайло Тележинський, історик і археолог Олександр Цинкаловський,  публіцист і політик Дмитро Донцов.
 На жаль, ім’я Арсена Річинського й далі залишається маловідомим в Україні, що вкрай несправедливо, адже це був висококваліфікований лікар-спеціаліст й водночас філософ, релігієзнавець, культуролог, мистецтвознавець, церковний композитор, фольклорист.
Про значення наукової спадщини Річинського, його працю на громадській ниві, боротьбу за незалежну Українську державу і незалежну православну українську церкву говорили викладач агротехнічного коледжу Анатолій Пісоцький, науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею Богдан Янович, депутат міської ради Сергій Коба.
До меморіальної дошки українського патріота, громадського й церковного діяча Арсена Річинського лягли живі квіти.
Після цього у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася історична година «Аристократ духу». Наукові співробітники: Олена Черенюк і Богдан Янович розповіли  про життєвий та творчий шлях нашого земляка, який залишив по собі слід в історії Волинського краю як лікар, релігієзнавець, краєзнавець і письменник, церковний композитор і громадський діяч. Дослідник творчості А.Річинського Анатолій Пісоцький торкнувся маловідомих сторінок його життя, зазначивши, що Арсен Васильович, будучи націоналістом і патріотом ніколи не належав до жодної політичної сили, спогадами про Річинських, з якими була особисто знайома, поділилася жителька міста Наталія Грабарчук, а Павло Васьків розповів про діяльність «Пласту», одним із організаторів якого був відомий історичний провідник духовності України. Присутні оглянули музейну фотодокументальну виставку пам’яті А. Річинського.
 
Джерело: сайт міста Володимира-Волинського
Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 1140 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]