Головна » Архів матеріалів
   26 лютого з нагоди 143-річчя від дня народження Лесі Українки та 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка у виставковій залі Музею Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки почала діяти експозиція «Шевченкіана родини Косачів».
   25 лютого відзначили 143-ю річницю від дня народження Лесі Українки та 135-річчя від часу переїзду родини Косачів до Луцька у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки.
   25 лютого в день народження нашої великої землячки Лесі Українки в приміщенні «Будинку Косачів» відбувся літературно-мистецький вечір, присвячений життю та творчості поетеси.
   25 лютого працівниками ДП "Волинські старожитності" передано майже 2000 експонатів до фондів Володимир-Волинського історичного музею. Знахідки були виявлені під час археологічних та ексгумаційних досліджень спільної українсько-польської експедиції ДП "Волинські старожитності" та Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва.
Музей Лесі Українки
Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки
запрошує відвідати виставку
„Шевченкіана родини Косачів”
Відкриття виставки 26 лютого 2014 р. о 14.00 год.
   Експозиція, присвячена загиблим за Україну на Майдані у Києві, може з’явитися у Музеї жертв тоталітарних режимів.
   24 лютого у Волинському краєзнавчому музеї відбувся історико-літературний вечір «Ой у Луцьку, славнім місті…» до дня народження Лесі Українки та 135-ї річниці з часу першого приїзду родини Косачів у місто Луцьк.
Друзі і колеги! 
   Просимо Вас ознайомитись з текстом петиції – зверненням до депутатів Верховної Ради України, що стосується критеріїв, яким мусить відповідати кандидатура на посаду Міністра культури України.
   Колектив Державного історико-культурного заповідника у м.Луцьку разом із закладами культури і мистецтв області глибоко сумує за українськими Героями, що віддали свої життя за волю та незалежність України.
   Колектив Волинського краєзнавчого музею та музеї області глибоко сумують за загиблими активістами Майдану – українських Героїв –  в Києві та деяких інших міст України. Серед них непоправні втрати волинських патріотів...
   Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки одержав від художниці Валентини Михальської 9 ілюстрацій до поеми "Козачка Олена". Отримали ілюстрації напередодні дня народження Лесі Українки.
   З 20 лютого в приміщенні Волинського краєзнавчого музею експонується виставка «Пророк, оспіваний землею» (Шевченкіана з фондів Волинського краєзнавчого музею), в контексті заходів присвячених 200-річчю від народження Т.Г.Шевченка.
   У ці дні проходять заходи з нагоди 70-річниці визволення населених пунктів Ковельщини від німецько-фашистських загарбників, згадуються імена наших жителів, які своєю мужністю, безкорисною любов'ю, інколи ціною власного життя, наближали день звільнення Ковельщини від окупації. Cивочолі ветерани Великої Вітчизняної війни та голови ветеранських організацій Ковельського району зібралися у конференц-залі Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.
   Працівники виставки-музею управління ДСНС України у Волинській області провели низку екскурсій для учнів п’ятих класів луцької гімназії №18.
   22 лютого (субота) о 14.00 годині в Художньому музеї мала відбудтися презентація книги А.В.Свідзинського „Синергетична концепція культури”.

Презентація книги Свідзинського А.В. „Синергетична концепція культури” на певний термін ПЕРЕНОСИТЬСЯ !
 Про нову дату і час проведення повідомимо пізніше!


Запрошуємо всіх бажаючих на музейні заходи відділу етнографії
   Художній музей м.Луцька започатковував зовсім новий цикл культурно-мистецьких акцій під назвою „Не забуті імена”. В межах цієї акції тут відбувся вечір пам’яті художника Олександра Валенти (1944–1997). Відвідувачі та гості музею мали можливість згадати ім’я талановитого мистця, почути добрі та щирі слова споминів друзів художників, мистецтвознавців та інтелігенції міста, а також побачити його твори та осмислити його творчий внесок у скарбницю Волинської художньої культури другої половини XX століття.
   У фонди Луцького державного історико-культурного заповідника працівниками ДП "Волинські старожитності" передано два скарби середини ХХ ст., виявлені під час археологічних досліджень на ділянці по вулиці Кафедральна, 13 у 2012-2013 роках.
   Музеєм історії Луцького братства – відділом Волинського краєзнавчого музею, проведено попередньо анонсований літературно-історичний вечір, присвячений 200-літньому ювілею Т.Г. Шевченка.
   В Іваничівському історичному музеї розгорнуто інформаційну тематичну виставку «Твої, Батьківщино, сини. Обов’язок. Подвиг. Трагедія» приурочену дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
   У Горохівському історичному музеї відбулася історична година «Афганістан болить в моїй душі» для учнів 8-х класів Горохівської ЗОШ І-ІІІст.№1 ім.І.Франка, яку проводив директор музею, колишній воїн-інтернаціоналіст, голова районної Спілки ветеранів Афганістану Ігор Шешко.
   14 лютого у Волинському краєзнавчому музеї відбувся дитячий ранок «Проводи Зими. Свято Стрітення» із циклу «Чарівні пори року». Учасники заходу − учні І-Б класу гімназії №4 м. Луцька разом із казковими героями Зимою, Весною та Бабусею-казкаркою здійснили цікаву подорож по залах експозиції відділу природи обласного краєзнавчого музею.
   Археологічна колекція Волинського краєзнавчого музею нещодавно поповнилася цікавими знахідками, що ілюструють матеріальну культуру волинян у давньоруський час. Їх передали жителі смт. Стара Вижівка Олександр Забедюк та Володимир Стасюк. До складу переданих предметів належать елементи поясного набору дружинника 10 – початку 11 століть та дві арабські монети 8-10 ст. – куфічні дирхеми.
   12 лютого у Волинському краєзнавчому музеї відбулася ІІ Волинська науково-практична конференція „Музейна педагогіка. Теорія і практика”. Конференція організована Волинським краєзнавчим музеєм, за підтримки Управління культури Волинської облдержадміністрації, з кафедрою документознаства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та управлінням освіти Луцької міської ради.
   13 лютого о 14.00 год. в приміщенні Музею історії Луцького братства пройде літературно-історичний вечір «Слово Кобзаря». Готується він спільними зусиллями братчиків Волинського крайового братства св. ап. Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського) і наукових співробітників Волинського краєзнавчого музею.
   У Волинському краєзнавчому музеї 11 лютого відкрилася виставка «Дорогами Афганістану», присвячена 25-річниці виведення радянських військ з Афганістану. На виставці представлені матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею та особистої колекції заступника голови Волинського асоційованого товариства «Афганський синдром», ветерана Афганської війни Анатолія Сєркова.
   У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відкрито виставку «Лесина лісова пісня», на якій представлені дитячі роботи переможців конкурсу малюнка, присвяченого природі та краю Лесі Українки.
   Художній музей у Луцьку започаткував на своєму сайті рубрику «Музейний календар». Тематика рубрики покликана інформувати відвідувачів Художнього музею м.Луцька та шанувальників мистецтва про важливі дати у історії мистецтві та біографіях мистців, твори яких представлені в його експозиції. Першим став художник Юзеф Брандт.
   Одразу 10 визначних місць Волині потрапили до списку найкращих пам’яток України, обраних народом. Серед них і Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки.
   6 лютого відбулася передача знахідок, виявлених Цуманською експедицією ДП "Волинські старожитності", до фондів Волинського краєзнавчого музею. Про знахідку кісток людей у військовому спорядженні повідомив селищний голова Олександр Кобилан. Виявлено їх місцевим жителем при прокопуванні оглядової ями в середині гаражного приміщення. 26–27 червня 1941 року селище Цумань сильно бомбардувала німецька авіація, бо неподалік почалося будівництво аеродрому.
   У Волинському краєзнавчому музеї 6 лютого 2014 року відкрилася персональна виставка витинанок Олесі Іщук „Мовою витинанки”. До уваги відвідувачів представлено 45 робіт, які демонструють технологічні та художні особливості майстрині.
   В Іваничівському історичному музеї 5 лютого відбулося засідання громадської ради музею під час якого обговорювалися перспективні плани роботи музею, а саме, збір матеріалів та більш глибоке висвітлення розділу експозиції «Жителі Іваничівщини – ліквідатори наслідків аварії ЧАЕС».
   23 січня під час штурму приміщення Черкаської ОДА кинутим з вікна вазоном була тяжко поранена наша колега Ольга Галушко - екскурсовод філії "Холодний Яр" Національного історико-культурного заповідника "Чигирин", – повідомляє Музейний простiр України.


Допоможемо нашій колезі!
   14 лютого о 16.00 годині у Художньому музеї Луцька відбудеться вечір пам’яті Олександра Валенти (1944-1997). Запрошуються друзі і всі ті, кому небайдужа творчість цього художника.
« 1 2 ... 62 63 64 65 66 ... 93 94 »