Головна » 2016 » May » 21 » 25 років - 25 книг
16:36
25 років - 25 книг
25 років - 25 книг

   Про творчу і літературну діяльність Олександра Середюка, письменника і публіциста, історика і краєзнавця, козака і громадського діяча - відкрита виставка у виставочному залі Музею історії сільського господарства Волині-скансені, що в селищі Рокині Луцького району.

   Середюк Олександр Микллайович – відомий на Волині історик, краєзнавець, засновник та директор Музею історії сільського господарства Волині-скансену, молодіжної громадської організації «Школа козацького гарту», член «Ліги українських письменників ім. Павла Чубинського», доктор філософії, автор понад 50 наукових праць, численних статей, виступів у пресі, на телебаченні і радіо і вже – 25 книг.

   Маючи зброю як гостре перо і слово, Олександр Миколайович впродовж двох десятків років, активно бореться за відродження міцного фундаменту української України! Першою іскрою його творчості стала ще в 1991р. стала його брошура – «Радіація чи радіофобія» та «Символіку не обирають, її успадковують», які вийшли у друкарні Нововолинського заводу СТО. Потім були історико-краєзнавчі брошури і книги: «Скарбниця Волині», «Крила з минулого», «Рокині-Рукині – руки, що творять» та інші. Ще в 2002 році, видано збірку під назвою - «Експропріація», в якій автор дослідив процес великого пограбування українського народу після проголошення незалежності України, як були вкрадені наші заощадження.

   Але особливо він гордиться своєю цікавою і тепер популярною монографією «Лицарі Сонця», яка витримала уже два видання. Зібравши інформацію з колосальної кількості джерел, поєднавши наукові доробки: археології, етнографії, історії, фольклористики, лінгвістики, ним було написано і видано у видавництві «Ініціал» цю книгу, яка стала підручником для багатьох козаків та козачат, яких Олександр Середюк виховує у молодіжній громадській організації «Школа козацького гарту» уже понад десять років. Продовженням унікальної теми про феномен українського козацтва є історико-публіцистичні книги - «Козак не пияк», в якій він розвінчує міф, що козаки були пияками, «Я козак Мамай – мене не займай», яка вийшла напередодні відкриття пам'ятника козаку Мамаю в с.Рокинях у 2012 році.

   Аналізуючи суспільні події, що відбувалися в країні, майже на емоційному пориві викладав свої думки в багатьох публіцистичних статтях на злободенну тематику. Гострим публіцистичним пером, мов козацькою шаблею критикував антигуманні дії влади, байдужість та політичну пасивність українських лідерів режиму Кучми та Януковича. Результатом його безкомпромісних статей вийшли друком такі книги: «SОS», 2004р., «Рятуйте Україну, хлопці!», «Майдан», 2014р., «Україна, хроніка подій: від Майдану до АТО», 2015р.

   Надзвичайно колосальне дослідження про геноцид українського народу радянсько-більшовицькою владою, яку створив після жовтневого перевороту Володимир Ульянов (Ленін) вилилось у солідну монографію на 640 сторінок - «Злий геній – вождь тероризму». Головним рецензентом її став Герой України, багатолітній політв'язень радянських концтаборів Левко Лук'яненко, який наголосив, що така книга повинна вийти багатомільйонним тиражем і бути настільною книгою в кожній українській сім'ї. Тоді у нас не будуть прояви ні сепаратизму, ні місцевого більшовизму.

   Олександр Миколайович відомий музейник, продовжує розбудовувати експозицію просто неба, споруджуючи «козацький зимівник», що стане центром національно-патріотичного виховання молоді на Волині. Одержимий історичним пошуком, він надзвичайно оптимістично доводить у своїй новій брошурі «Що буде завтра?» про те, що Україна переборить всі труднощі і стане взірцем життя на Землі.

Антонова Н.А.,

 науковий співробітник Музею історії с/г Волині-скансен

Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 910 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]