Головна » 2014 » May » 19 » Волинському краєзнавчому музею – 85! (ВІДЕО)
18:15
Волинському краєзнавчому музею – 85! (ВІДЕО)
Волинському краєзнавчому музею – 85! (ВІДЕО)

   85-літній ювілей відзначив Волинський краєзнавчий музей. Урочиста академія, приурочена Міжнародному дню музеїв та 85 річниці заснування, відбулася 16 травня в обласному краєзнавчому музеї. Цій даті присвятили V Всеукраїнську наукову історико-краєзнавчу конференцію за участю керівництва області, науковців, працівників музеїв з інших областей, а також презентували дві виставки „Волинський краєзнавчий музей – скарбниця історико-культурної спадщини волинського краю” та „Волинський краєзнавчий музей: історія і сучасність”.

   Волинський краєзнавчий музей створений у 1929 році. Це – найбільший і найдавніший з діючих музеїв краю. Нині має в своєму складі ще п’ять діючих музеїв. Це філія – Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, чотири відділи: Художній музей, Музей волинської ікони і Музей історії Луцького братства у Луцьку, та Меморіальний музей В’ячеслава Липинського у с.Затурці Локачинського району. Створюється Музей етнографії та народних промислів Волині у Луцьку. У його фондах зберігається понад 150 тисяч експонатів основного фонду, які репрезентують природу, історію, етнографію, мистецтво нашої області. Лише за останні 5 років працівники музею зібрали понад 15 тисяч музейних предметів. Щороку в музеї створюється майже сім десятків різноманітних виставок.

   Сучасні музеї повинні мати належну матеріально-технічну базу, приміщення, – наголосив  у своєму виступі перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик. Він також зазначив, що депутати обласної ради виділили кошти для підтримки музею.

   Заступник голови облдержадміністрації Роман Карпюк у своєму вітальному слові зазначив, що Волинський краєзнавчий музей є визнаною науковою установою, осередком культури краю, скарбницею його історико-культурних надбань, культурно-освітнім, методичним та координаційним центром музейної справи в області.

   „Науковці і хранителі краєзнавчого музею працюють творчо і самовіддано. Ви зажили слави не лише на теренах України, а й за її межами, як ініціатори і організатори всеукраїнських та міжнародних поважних науково-дослідницьких форумів, присвячених родині Косачів; волинській школі іконопису, минулому і сучасності Полісся. Завдяки вашій праці фонди музею не тільки примножуються, але й активно служать справі розвитку української культури та науки”, – зазначив Роман Карпюк. Він переконаний, що музейним працівникам варто зараховувати науковий стаж. Тому відповідні документи уже готуються до Міністерства культури України. Це повідомлення музейники зустріли оплесками. Він побажав колективу музею нових здобутків і визнання, а також вручив відзнаки.

   Опісля промов інших посадовці та нагород, передали слово гостям – друзям музею, які сказали багато добрих слів та побажань. І на сам кінець, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк нагородив кращих працівників музею.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 926 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]