Головна » 2018 » February » 14 » Волинські музейники вимагають перегляду рішення щодо директора Волинського краєзнавчого музею
17:47
Волинські музейники вимагають перегляду рішення щодо директора Волинського краєзнавчого музею
Волинські музейники вимагають перегляду рішення щодо директора Волинського краєзнавчого музею

Працівники Волинського краєзнавчого музею невдоволення рішенням депутатів Волинської обласної ради, які не захотіли продовжувати контракт із директором музею Анатолієм Силюком, та вимагатимуть обранців громади переглянути рішення. Збори трудового колективу відбулися 14 лютого, повідомляє «Інформаційне агентство ВолиньPost».

Рішення колективу зібратися спровоковане тим, що під час останньої сесії Волиньради депутатський корпус відмовився продовжувати роботу із Анатолієм Силюком у ролі директора. Натомість у музеї запевняють – керівник має великий авторитет та зробив величезний вклад у розвиток музейної справи на Волині. На збори прибуло понад 70 людей, серед яких представники різних музеїв області.

Заступник директора із наукової роботи Євгенія Ковальчук зауважила, що жодна більше область України не може похвалитися тим, що за час Незалежності відкрили 4 музеї на території регіону. Це все сталося й зокрема завдяки Анатолію Силюку. Йдеться й про наповнення музею новим сенсом, розширення колекції, яку Силюк демонстрував у своїй програмі розвитку музею на 2018-2020 роки. Тож досвідчений керівник може ще дуже багато зробити для музейної справи.

Голова профспілки Рита Наїдко зауважила, що Силюк попрацював у музеї 36 років, за які розвинув та перетворив музей у потужний науково-дослідний центр. Директор музею визнаний на всеукраїнському рівні – він є лауреатом премії імені Дмитра Яворницького, регіональної премії за відродження Волині, обласних премій Миколи Куделі, заслужений працівник культури тощо. Відтак, вона зауважила, що треба зробити все, щоб влада прислухалася до думки колективу та переглянула питання про призначення Силюка.

«Це людина унікальна, якби ми всі так працювали на розбудову держави як він, наша держава була б кращою і передовою серед інших держав», – додала Наїдко.

Опісля депутат Верховної ради Андрій Бондарчук зауважив, що йдеться не про захист однієї особи, а про захист цілої краєзнавчої системи.

«Проблема, що кадрові висновки роблять без вивчення її заслуг та вкладу у справу, тим самим наносячи їй шкоду. Ми зустрілися із проявом такої дефектної системи затвердження кадрів»,- додав Бондарчук. Мовляв, кандидатуру Силюка підтримали колективи й люди, які знають і цінують його роботу. Голосували ж депутати - люди, які точно не знають музейної роботи. Окрім того, Силюку не висловлювали жодних претензій, тож чому так проголосували депутати - не зрозуміло.

Директор Художнього музею у Луцьку Зоя Навроцька розповіла, що ефективність роботи відділів залежить від керівника. Тож те, що музей знають і цінують – це результат роботи і директора музею, адже художній музей є відділом Волинського обласного краєзнавчого музею. Звільнення Силюка незрозуміле, тож, можливо, воно просто комусь вигідне.

«Рішення некомпетентне і ще раз доводить, які депутати далекі від музею», - додала Навроцька. Результат голосування вона назвала злочинним, бо він аж ніяк не йде на користь музею.

Висловитися на підтримку Силюка бажали ще низка музейників та журналіст Валерій Мельник. Останній назвав звільнення директора «плювком». Натомість людина, яка зробила стільки для розвитку музейної справи, мусить дістати визнання. Тож він запропонував звернутися до ОДА і прохати подання Силюка на присвоєння ордену «За заслуги» ІІІ ступеня. Голова Волинської обласної держадміністрації Володимир Гунчик зауважив, що фракція БПП звернеться до облради, аби сесія переглянула питання щодо призначення Силюка на посаді.

Зрештою, присутнім продемонстрували підписні листи від 18 установ культури, які надійшли до музею. Їх долучать до резолюції, яку направлять у Волиньраду. Так, волинські краєзнавці вимагатимуть перегляду рішення щодо директора краєзнавчого музею та позитивного рішення на користь його призначення.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 524 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.4/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]