Головна » 2018 » February » 19 » «Ви всі герої нашої держави, варті честі, шанування й слави!»
16:18
«Ви всі герої нашої держави, варті честі, шанування й слави!»
«Ви всі герої нашої держави, варті честі, шанування й слави!»

Під такою назвою в Іваничівському історичному музеї діє фотодокументальна виставка приурочена подіям чотирирічної давності – Революції Гідності та Дню Героїв Небесної Сотні.

Революція Гідності сколихнула Україну хвилею нечуваного патріотизму, показала важливість єдності, національної ідеї. Важко було повірити, що у мирній країні проливається кров. 18 лютого 2014 року у Києві почалися масові розстріли мітингувальників. Понад сотня людей загинули від куль, побиття або відійшли у вічність пізніше від отриманих на Майдані поранень. Найстаршому було 83 роки, наймолодшому – лише 17. Їх назвали Героями Небесної сотні.

Не лишилися байдужими до цих історичних подій і волиняни. Значна частина їх поповнила лави мітингувальників у столиці. Серед волинян – Героїв Небесної Сотні: Едуард Гриневич, Іван Тарасюк, Василь Мойсей, Юрій Сидорчук, Віктор Хом’як та наш земляк Сергій Байдовський, чиє ім’я присвоєно ЗОШ села Соснина, де він навчався.

Пам'ятний День Героїв Небесної Сотні встановлено указом Президента України Петра Порошенка «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Їхні імена та назву «Імені Героїв Небесної сотні» надали вулицям у різних куточках України на батьківщині героїв.

У Києві створено «Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції гідності». Також триває проект Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія» з метою зібрати відео та аудіосвідчення активістів Євромайдану про події зими 2013–2014 років.

Українці, що вийшли відстояти європейський курс розвитку своєї країни, відвоювали набагато більше – Гідність, показавши усьому світу приклад жертовності та патріотизму. Їх імена назавжди залишаться в пам’яті людей і на сторінках трагічної та водночас героїчної історії України.

Виставку відвідали учні школи-гімназії, спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату та гуртківці БДЮТ. Для дітей були проведені тематичні екскурсії «Небесна сотня – вічна слава героям!» з переглядом відеороликів про події на Майдані та документального фільму про Сергія Байдовського із серії фільмів «Герої Небесної Сотні».

20 лютого тематична виставка експонуватиметься в РД «Просвіта».

Джерело: Іваничівський історичний музей

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 632 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]