Головна » 2015 » April » 1 » В обласному музеї діти зустріли птахів
13:04
В обласному музеї діти зустріли птахів
В обласному музеї діти зустріли птахів

   Першого квітня у відділі природи Волинського краєзнавчого музею відбувся дитячий ранок ,,Перше квітня – День зустрічі птахів” до Міжнародного дня птахів та Всеукраїнської операції ,,Птахи прилетіли!”.

   Міжнародний день птахів проходить у рамках програми ЮНЕСКО ,,Людина і біосфера”. Саме першого квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

   Уперше цей день, як масове дитяче свято, був проведений у Сполучених Штатах Америки у штаті Пенсільванії. В Україні відзначається з 1928 року як день зустрічі перелітних птахів. Щорічно виготовляються тисячі штучних гніздівель – шпаківень, дуплянок, синичників, опор під гнізда лелек, облаштовуються місця для диких водоплаваючих птахів.

   Птахи – окраса природи, невтомні крилаті захисники полів, лісів, луків, садів! Вони вражають нас дивовижним оперенням, неперевершеним співом, надзвичайно далекими перельотами, своєю відданністю рідному краю.

   Учасники дитячого ранку – учні другого класу школи № 25 міста Луцька – ознайомилися з перелітними птахами Волинської області, навчилися розрізняти їх голоси та форми пташиних зграй, взяли участь у народних обрядах зустрічі птахів, послухали волинські казки, легенди та повір’я про улюблених пернатих українського народу – лелеку, журавля, лебедя, ластівку, зозулю.

   На згадку про відвідування музею маленькі екскурсанти отримали подарунки – паперових журавликів та смачне медове печиво у вигляді пташечок – солодких ,,жайворонків”, яке вдавнину матері випікали на свято Сорока Святих Великомучеників та роздавали своїм дітям для викликання птахів із вирію, що супроводжувалося такими словами:

         − Із краю-кураю

         Пташок викликаю:

         − Летіть, жайворонки,

         До нашої сторонки.

         Спішіть, ластів’ята,

         До нашої хати –

         Весну зустрічати,

         Зиму проводжати!

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 775 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]