Головна » 2018 » February » 15 » У Володимирі-Волинському відбулася наукова конференція, присвячена Олександру Цинкаловському (ФОТО, ВІДЕО)
19:33
У Володимирі-Волинському відбулася наукова конференція, присвячена Олександру Цинкаловському (ФОТО, ВІДЕО)
У Володимирі-Волинському відбулася наукова конференція, присвячена Олександру Цинкаловському (ФОТО, ВІДЕО)

13 лютого 2018 року у Володимирі-Волинському відбулася Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція «Олександр Цинкаловський – велич особистості» до 120 річниці від дня народження видатного історика, археолога та етнографа України. Про це інформує Волинь UA.

Організували всеукраїнську конференцію управління культури Волинської ОДА, адміністрація ДІКЗ «Стародавній Володимир», Волинський краєзнавчий музей, Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, відділ культури та туризму Володимир-Волинської міськради, управління освіти Володимир-Волинської міськради, Володимир-Волинська гімназія ім. О. Цинкаловського. У холі Культурно-мистецького центру усі гості мали змогу ознайомитися з виставкою місцевого краєзнавця Миколи Матусевича «Сакральне мистецтво і металопластика ІХ–XIV ст.». Саме вихованцям гімназії, яка носить ім’я видатного земляка, об’єднаним у секцію наукового товариства «Veritas» і доручили відкрити конференцію. Далі з вітальним словом виступили мер міста Петро Саганюк, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та племінниця вченого Наталя Грабарчук-Цинкаловська.

«Краєзнавство має свою особливість. На ньому не можна поставити крапку – воно вічне. Якось я прочитала мудрий вислів: «Є люди із серцем камінним, є камені з серцем людини». Для людей із серцем камінним кредо, як говорив Цинкаловський, наступне – їсти, спати і мовчати. А от, камені з серцем людським розповідали вченому про тернистий шлях формування людства, просили пам’ятати про минуле, берегти сучасне і трепетно ставитися до майбутнього, щоб не починати все з кам’яної сокири. Повага до минувшини відрізняє дикість від виховання. Силою своїх переконань, силою своїх праць Цинкаловський вчив любити отчий край, бо сам був полум’яним патріотом», – зазначила Наталя Грабарчук-Цинкаловська.

Після вітань розпочалась робота власне конференції на котрій з доповідями виступали як доктори і кандидати наук, наукові співробітники заповідника та музеїв, так і вчителі та учні гімназії. Серед іменитих вчених варто відзначити доктора історичних наук, професора кафедри історії, музеєзнавства і культурної спадщини НУ «Львівська політехніка» Святослава Терського, котрий високо оцінив праці Цинкаловського у вивченні історії княжої столиці Волині. Саме пан Терський написав вступне слово до перевиданої заповідником книги Олександра Цинкаловського «Княжий город Володимир».

Кандидат історичних наук Григорій Охріменко, розповів про археологічні дослідження кераміки на Волині та закликав молодь долучатися до наукових досліджень.

Прибули вшанувати пам’ять Цинкаловського і директори музеїв з Кременця та Бердичева. Директор Кременецького музею Андрій Левчук розповів про той період в історії музею, коли його очолював Олександр Цинкаловський, який зібрав за той час від 12 до 20 тисяч експонатів.

Ґрунтовну наукову роботу основану на працях Цинкаловського підготувала науковий співробітник ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орися Вознюк. Присвячена вона тим селам, яких більше немає на карті Володимир-Волинського району, а таких більше п’яти десятків. Про Олександра Цинкаловського та Володимир розповіла завідуюча сектором обліку, паспортизації та наукових досліджень ДІКЗ «Стародавній Володимир» Світлана Федосєєва.

Багато про родину вченого, його листи про бібліографічну спадщину Цинкаловських, Нітецьких та Грабарчуків розповіли наукові працівники Володимир-Волинського музею Олена Черенюк та Богдан Янович.

Завершилась конференція ознайомленням з Володимир-Волинською гімназією ім. О. Цинкаловського та місцями його перебування у Володимирі-Волинському. Також за матеріалами конференції було видано науковий збірник.

Відео АТМ ВОЛОДИМИР:

Категорія: Державний історико-культурний заповідник „Стародавній Володимир” | Переглядів: 695 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]