Головна » 2013 » Січень » 21 » У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку Анжеліки Рудницької.
18:02
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку Анжеліки Рудницької.
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку Анжеліки Рудницької.
21 січня 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки Анжеліки Рудницької „Містерія літочислення”.
Це – низка творів, які виконані авторською технікою вишивання із використанням традиційних прийомів українського народного мистецтва. Кожен експонат – довершений станковий предмет, що захоплює високою майстерністю й вишуканістю зображального мотиву. Всі вони загалом утворюють єдиний мистецький простір де панує гармонія, краса, любов до всього рідного. Дух українського етносу зачаровує, спонукаючи людину сучасного світу стандартів озирнутись в минуле, перейнятися мелосом прадавніх образів та знаків неначе випити живої води із цілющого джерела.
Унікальність робіт Анжеліки Рудницької – очевидна. Вона не лише використала традиційні народні техніки вишивання для створення своєї авторської мистецької техніки, а й змогла в своїх творах зберегти глибоко національний етнічний український дух, створюючи абсолютно сучасні мистецькі твори. Крім того Анжеліці вдалося зробити справжні мистецькі винаходи: вона вперше в історії України об'єднала два глибинних національних духовних символи – писанку (яйце-райце) і дерево життя в унікальний образ – дерево-писанку.
Рудницька синтезувала досвід багатьох поколінь зі своїм власним баченням світу, перетворивши роботи, зроблені голковою технікою з ужиткових і ритуальних речей, в мистецькі твори, які залюбки демонструють найвидатніші художні заклади світу.
Презентація виставки „Містерія літочислення” в Луцьку відбулася у дещо особливому форматі. Шанувальники мистецтва, інтелігенція міста взяла участь у своєрідному обговоренні цього мистецького проекту. Кожен міг задати власне запитання автору, висловити свою думку про її творіння.
 
Довідково:
Анжеліка Рудиницька народилася в Рівному, нині мешкає у Києві. Вона автор унікального телепроекту „Територія А”, чудова співачка, талановита письменниця, художниця, громадський діяч. Її твори демонструвались в багатьох містах України та Європи. В 2010 року в Кореї їй було присвоєно звання „Світового майстра”, а у 2011 році мисткиня стала кавалером ордена „Княгині Ольги ІІІ ступеня”.
Весною 2012 року у Києві в Національному музеї Тараса Шевченка пройшла мистецька виставка «Містерія літочислення», що стала підсумком восьмирічної художньої діяльності Анжеліки Рудницької. Письменники, телеведучі, співаки, актори, народні депутати, художники, усіх не перелічити – від Миколи Томенка до Оксани Білозір, від Івана Марчука до Ніни Матвієнко, від Івана Малковича до Остапа Ступки. Під час відкриття художниця оголосила початок проведення всеукраїнського арт-туру «Містерія літочислення», що пройде в переважній більшості знакових українських міст під гаслом «Зшиємо любов'ю Україну». Цей тур вже приймали у Чернігові, Луганську та у легендарному маєтку Тарнавських в Качанівці, що на Чернігівщині, у Рівному, Коломиї, Яремче, у літературно-меморіальному музеї Лесі Українки в с.Колодяжне. Тепер «Містерія літочислення» завітала до Луцька.











Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 970 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]