Головна » 2013 » Січень » 21 » У Волинському краєзнавчому музеї до дня Соборності України відкрили виставку (ВІДЕО).
16:58
У Волинському краєзнавчому музеї до дня Соборності України відкрили виставку (ВІДЕО).
У Волинському краєзнавчому музеї до дня Соборності України відкрили виставку (ВІДЕО).
„Волинь в українській революції 1917-1921 років” – таку назву має виставка у Волинському краєзнавчому музеї. Презентували експозицію до однієї з найважливіших дат в історії української держави — Дня Соборності України. Серед експонатів виставки унікальні не лише на Волині, а й в Україні документи та світлини.
Зміна влади – один з найпереломніших моментів в житті кожної країни. Саме такі нелегкі часи пережила Україна з розпадом Російської імперії та приходом до влади більшовиків. Реакцією на ці події стало проголошення 7 листопада 1917 року Української Народної Республіки. А 19 жовтня 1918 року в Україні оголосили про створення Західноукраїнської народної Республіки. Відтоді між урядами УНР і ЗУНР велися перемовини про втілення ідеї соборності. 22 січня 1919 року відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об’єднання) українських земель в єдину Велику Україну. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. Зі сторінок підручника новітньої історії нашої країни ми знаємо цю подію як день Соборності України. Цій визначній даті і присвячена виставка "Волинь в українській революції”, відкрита у волинському краєзнавчому музеї.
На виставці презентовано документи, фотокопії універсалів Центральної ради, фотознімки, списки учасників установчих зборів. До слова — ці списки друкувалися не лише українською, а й російською, польською і навіть еврейскою мовами, що свідчило про демократичні наміри тогочасної української влади. Серед експонатів – віднайдений в архіві документ, написаний Михайлом Грушевським. Варте уваги і єдине, на даний момент на Волині, фото пам’ятника „Тим, хто загинув від рук червоної дичини”, установленого у 1928 році біля Свято-Троїцького кафедрального собору та зруйнованого у 1945 році радянською владою. Є в експозиції колекція фотознімків з місця військових дій. А також унікальне фото не лише на Волині, а й Україні – світлина поручика Бондаренка. Волинським історикам відома коротенька біографія цього діяча, однак не було його фотографії. Лише за допомогою очевидців тих подій та старожилів міста вдалося віднайти це єдине унікальне фото. Це ще далеко не всі цікаві речі, які можна побачити в експозиції виставки.
Цікавою виставка стане для філателістів та нумізматів. Тут чимала колекція марок та тогочасних грошових знаків. Це і банкноти Української народної республіки, гетьманату Скоропадського, білогвардійські, польські, радянські гроші. А також представлені елементи зброї та колекція сучасних конвертів з ювілейною символікою подій того часу. А також література про переломний революційний період в Україні, надрукована як в Україні, так і за її межами.
 
Джерело: сайт Волинської ОДТРК, 21.01.2013
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 934 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]