Головна » 2018 » February » 1 » «У терновім пісня наша йшла до Тебе, Стусе»
17:29
«У терновім пісня наша йшла до Тебе, Стусе»
«У терновім пісня наша йшла до Тебе, Стусе»

                                                (Йосип Струцюк)

6 січня відзначалося 80 років з дня народження поета-дисидента, поета-мученика, незламного борця за вільну демократичну Україну Василя Стуса, який, перебуваючи в ув'язнені на чужині, помер у карцері в ніч з 3-го на 4-е вересня 1985 року. Протягом місяця з цієї нагоди в Україні проводились різноманітні заходи.

31 січня 2018 року у Шельвівській школі І-ІІІ ст. Локачинського району відбувся вечір поезії «Голгофа Василя Стуса». Сценарій заходу підготувала провідний науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського Наталя Гатальська. Вона та завідувач музею Віталій Кушнір, подаючи основні віхи життєвого шляху поета, читали його вірші, а також поетичні рядки, присвячені В.Стусу. Пісня на слова колишнього в'язня сталінських концтаборів Микити Лаворика «Колима» в музичній обробці Ростислава Кушнірука прозвучала у виконанні Наталі Гатальської, Віталія та Надії Кушнірів.

Шельвівські учні нагородили гостей тривалими оплесками. Розчулені вчителі щиро дякували за такий потрібний, цікавий і змістовний захід.

Зі свого боку затурцівські просвітяни були приємно вражені теплою зустріччю та зачаровані внутрішнім оздобленням шкільного приміщення переважно власними роботами педагогів та учнів. Тут багато вишиваних рушників, художніх полотен та композицій з природних матеріалів. В школі функціонує прекрасний шкільний музей, насичений етнографічним матеріалом, комплексами історичних документів та фотографій, а також особистих речей відомих односельців.

Фото, виконане біля портрета Василя Стуса роботи члена Національної спілки художників України Галини Івашків, нагадуватиме про цю зустріч. Налагодження через різнопланові заходи тісних, дружніх стосунків між навчальними закладами та музеєм, безперечно, сприятиме вихованню у нашої юні почуття громадянської відповідальності та патріотизму.

Віталій Кушнір,
завідувач Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 541 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]