Головна » 2015 » April » 6 » У музеї Лесі Українки с.Колодяжне відкрито виставку «Пасхальні мотиви»
13:43
У музеї Лесі Українки с.Колодяжне відкрито виставку «Пасхальні мотиви»
У музеї Лесі Українки с.Колодяжне відкрито виставку «Пасхальні мотиви»

   В епістолярії родини Косачів є згадки про релігійне свято Великдень. «Наші паски були дуже гарні. Ліліних три малих пасочки трошки поперевертались, але то їм нічого не помішало», – писала 13-річна Леся до бабусі Єлизавети Драгоманової. Леся «розписувала писанки здебільшого квітами, які вона надзвичайно любила. Її писанки були ніжні, тендітні, без яскравих фарб. Іноді малювала вона на яєчках і ніжні арабески власного витвору. У мене дуже довго переховувалася писанка, яку Леся подарувала моїй дочці. На ній було намальовано ніжні лілеї. Мені завжди здавалося, що ці лілеї – прообраз самої авторки» – (зі спогадів Оксани Стешенко).

   Мудрі люди кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки». Історія писанок сягає у далеке минуле. Перетворювати звичайне яйце на чарівну писанку за старих часів уміла кожна слов’янська жінка. Для цієї святої справи їй потрібні були: непочатий вогонь (добував господар сім’ї), непочату воду господиня брала опівночі з семи джерел, фарби добували з пелюсток квітів, кори, коріння і листя дерев. Так писали писанки наші далекі предки. Олена Пчілка зібрала 23 давні писанки, які увійшли до її альбому «Украинскій народный орнаменть: Вышивки, ткани, писанки». – К., 1876.

   На передодні Великодня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відкрито виставку «Пасхальні мотиви», на якій представлені роботи учнів дитячої художньої школи м. Ковеля та писанки з фондів музею за зразками Олени Пчілки.

   Ковельська дитяча художня школа розпочала свою діяльність в листопаді 1987 і стала третім державним закладом естетичного виховання на Волині. В серпні 2010 року школі присвоєно ім’я художника Андроника Лазарчука, сучасника і земляка Лесі Українки. Вже двадцять другий рік поспіль колектив очолює Олена Цьомик. У мистецькому закладі навчається в середньому двісті двадцять дітей віком від семи до п’ятнадцяти років. Основні навчальні дисципліни: рисунок, живопис, композиція, скульптура, історія образотворчого мистецтва.

   Вихованці школи беруть активну участь у міських, обласних, Всеукраїнських і міжнародних конкурсах та виставках дитячого малюнку, результатом чого є неодноразові перемоги та високі відзнаки. З 1995 року з великим успіхом КДХШ організовує і проводить щорічні районно-міські конкурси дитячого малюнку «Зимовий калейдоскоп» та «Великодня веселка». 29 учнівських робіт експонується на виставці.

Джерело: Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 864 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]