Головна » 2018 » February » 22 » У Музеї Лесі Українки презентували виставку «Товаришки» (ФОТО, ВІДЕО)
14:11
У Музеї Лесі Українки презентували виставку «Товаришки» (ФОТО, ВІДЕО)
У Музеї Лесі Українки презентували виставку «Товаришки» (ФОТО, ВІДЕО)

До 147-річчя з дня народження Лариси Петрівни Косач-Квітки у виставковому залі Музею Лесі Українки підготували виставку «Товаришки» (творча співдружність Лесі Українки й Ольги Кобилянської) з фондової колекції Волинського краєзнавчого музею, Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, Музею Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Дружба двох письменниць розпочалася з листування через М.Павлика, а першим поштовхом до цього стала – література. В одному з листів до М.Павлика Леся Українка зізнається: «Я вже давно слідкую за її літературним поступом, і вона мене дуже інтересує яко талан і яко людина». У травні 1899 р. Леся Українка надіслала Ользі Кобилянській перший лист, і з того часу – аж до кінця життя, – між подругами не припинялося листування. Мисткині ділилися літературними планами, розповідали одна одній про своє інтимне життя, підтримували дух і надію, зміцнювали віру в свої сили. Леся Українка високо цінувала творчість Ольги Кобилянської.

Про величні постаті обох неординарних жінок, силу їхнього духу, любов до природи рідного краю розповідали завідувачка Музею Лесі Українки Тетяна Терещук-Данилюк; кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури факультету філології та журналістики Олена Маланій; кандидат філологічних наук, науковий співробітник Науково-дослідного інституту Лесі Українки СНУ ім. Лесі Українки Сергій Романов; заслужений працівник культури України, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк; завідувачка Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки Ольга Бойко. А головний хранитель фондів Волинського краєзнавчого музею Наталія Пушкар продекламувала вірш із циклу «Ритми» – «Чом я не можу злинути у гору…», написаний Лесею Українкою влітку 1901 р., коли поетеса перебувала в гостях у Ольги Кобилянської.

Родзинкою імпрези стали дарунки, які передали в музей Анатолій Силюк та керівник Центру канадознавства при СНУ імені Лесі Українки Ірина Калиновська.

Потому студенти, викладачі, гості взяли участь у екскурсії, презентованій працівниками музею.

Джерело: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Відео Газета Волинь-нова:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 461 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]