Головна » 2013 » Березень » 22 » У Луцьку відкрили музейну кімнату знаменитого спецназівця.
20:38
У Луцьку відкрили музейну кімнату знаменитого спецназівця.
У Луцьку відкрили музейну кімнату знаменитого спецназівця.
У Луцьку відкрили музейну кімнату, присвячену генерал-майору спецпідрозділу „Альфа” Віктору Карпухіну.
Відкриття відбулося 22 березня 2013 року у приміщенні Відділення міжнародної асоціації ветеранів підрозділу антитерору „Альфа” у Волинській області на вулиці Ківерцівській, 14. Повідомляє ВолиньPost.
Ще у лютому 2009 року в Луцьку на вулиці Воїнів-інтернаціоналістів відкрили меморіальну дошку Карпухіну. А нині ветерани волинського відділення міжнародної асоціації підрозділу антитерору „Альфа” (керівник – полковник СБУ у відставці Борис Білюга) зробили черговий внесок у справу вшанування пам’яті свого командира, створивши невелику музейну кімнату.
 

Борис Білюга каже, що найцінніший експонат тут – мундир генерала, подарований дочкою Карпухіна. Також тут зібрана література про історію цього спецпідрозділу і подвиги його бійців, фотографії ветеранів у бойовій обстановці і з керівництвом держав (Росії та України).

Поки що експозиція знаходиться в невеликій кімнаті, але по мірі розширення її перемістять у більшу.
 
Генерал-майор Олександр Булавін, викладач Академії СБУ, розповів, що Карпухін народився в Луцьку 1947-го року. 1966-го вступив до Ташкентського танкового училища.
 
Коли в 1974 в СРСР створили підрозділ антитерору КДБ „Група А”. перейшов туди на службу. Вже у 1979 році брав участь у захопленні президентського палацу Хафізулли Аміна Тадж-Бек в Афганістані, де сповна проявив навички керівника штурмової підгрупи. Тоді йому і присвоїли звання Героя Радянського Союзу.
 
Наприкінці вісімдесятих Карпухін очолював „Групу А”, брав участь у розробці та проведенні операцій зі звільнення заручників у Тбілісі, Баку, Єревані, Сухумі, Саратові тощо.
 
Проте під час подій у Москві в серпні 1991 року його звільнили з посади через те, що він принципово відмовився брати участь у штурмі Білого Дому.
 
Як стверджує луцький письменник Сергій Бортніков, у 2003 році Карпухіна запросили до Луцька, але він несподівано помер. Поховали його у Москві.
 
До речі, у неділю, 24 березня виповниться 10 років з дня смерті генерал-майора.
 
 
 
Категорія: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки | Переглядів: 963 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]