Головна » 2015 » April » 23 » У Ківерцівському музеї учні зустрілися з ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС
21:13
У Ківерцівському музеї учні зустрілися з ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС
У Ківерцівському музеї учні зустрілися з ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС

   Напередодні 29-ї річниці Чорнобильської трагедії у Ківерцівському районному краєзнавчому музеї відбулася зустріч старшокласників загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня м.Ківерці з ліквідаторами наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

   Розпочав зустріч директор музею Степан Войчик, який розповів школярам про події квітня 1986 року: про саму аварію, героїзм та мужність ліквідаторів наслідків страшної катастрофи, в тому числі наших земляків.

   “Радіоактивна хвиля накрила 42 тис.км2 території України з населенням понад 2 млн. чоловік та сягнула багатьох країн світу. Чорне крило чорнобильського лиха не оминуло й Волині: постраждали 167 населених пунктів області (145 тисяч місцевого населення). Першими у бій із цим страшним лихом вступили пожежники, медики, міліціонери, звязківці, транспортники, будівельники, працівники соціального захисту, торгівлі, побуту та інші фахівці. Близько трьох з половиною тисяч волинян не шкодуючи свого життя і здоров’я брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Серед них 87 жителів нашого району (за даними книги “Грані подвигу”). Наймолодшим з них було лише по 19 років: Віталій Вакулик із с.Звірів, Микола Веремій з селища Цумань, Сергій Влодавець з с.Олександрія. Найстаршому – 54р. – Федір Білевич (тоді працівник районного відділу міліції). Багатьох із тих, хто ліквідовував наслідки катастрофи, уже немає в живих” – розповів Степан Володимирович.

   Спогадами про ті далекі події поділилися з учнями ліквідатори наслідків Чорнобильської трагедії Василь Конончук, Віктор Логвинюк та Василь Філь. Голова районної громадської організації “Союз Чорнобиль” Олена Райгуцька закликала молодь пам’ятати свою історію, шанувати людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям рятували нас. Вона подарувала директору районного краєзнавчого музею книгу “Грані подвигу” у якій зібрана інформація про волинян – ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

   Начальник відділу обліку та виплати пільг громадянам потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи управління соціального захисту населення Ольга Івашкевич розповіла школярам про роботу відділу, державну підтримку категорії громадян, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС та передала у районний музей матеріали, які збиралися відділом для книги “Грані подвигу”.

   У районному краєзнавчому музеї планується оформлення кімнати пам’яті афганців, чорнобильців, учасників Революції гідності та АТО.

Джерело: Ківерцівська районна державна адміністрація

Категорія: Ківерцівський районний краєзнавчий музей | Переглядів: 847 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]