Головна » 2014 » May » 15 » „ТА, ЩО ПРИКЛИКАЄ СВІТЛО”.
14:55
„ТА, ЩО ПРИКЛИКАЄ СВІТЛО”.
„ТА, ЩО ПРИКЛИКАЄ СВІТЛО”.

   Таку назву має персональна виставка волинської художниці Валі Михальської, яка минулої неділі відкрилася у Музеї-садибі В’ячеслава Липинського, що в селі Затурці Локачинського району. Її організатори сумнівалися, чи приїде Валентина Михайлівна на відкриття, адже останнім часом здоров’я й життєві обставини не сприяють художниці, і презентації проілюстрованих нею книг у Луцьку та інших містах відбувалися без її участі.

   Але завдяки друзям і племінникові Юркові Михальському вона мужньо подолала шлях із рідного Хворостова, що в Любомльському районі, й своєю присутністю Валя Михальська надала мистецькому святу особливої теплоти й значимості. Її виступ пролунав справжнім маніфестом любові – до людей, до світу, до мистецтва. Адже до присутніх разом із художницею промовляли і її роботи, розташовані на двох поверхах музею, – філігранні монотипії, ніжні акварелі, означені немеркнучим світлом таланту, теплом великої людяності, любов’ю до рідного краю.

   Відкриття цієї виставки стало знаковою подією не лише для Затурців, де вже звикли до поважних гостей і цікавих мистецьких імпрез, які ініціює музей. Привітати художницю приїхали її юні друзі з Луцької гімназії № 21 ім. Михайла Кравчука. Зініціювали цю поїздку класний керівник 7–Б класу, з яким Валентина Михальська листується, Ірина Федорівна Котик та заступник директора з навчально-виховної роботи Наталія Сергіївна Луцюк. Діти приїхали разом із батьками, які зовсім не шкодували, що задля цього довелося відкласти риболовлю. Особливо багато вражень повезли із собою Валя Бездуха та її мама, які нещодавно перебралися на Волинь із Севастополя. «Ми їдемо з виставки Валентини Михальської наче скупані у весняних барвах і любові», – сказала одна із мам.

   Багато теплих слів про художницю та її творчість сказали також художник Орест Хмельовський, майстер художньої вишивки з Луцька Юрій Савка, завідувач музею Віталій Кушнір та провідний науковий співробітник Наталя Гатальська, подруги Валентини, поетеса Галина Ушакова із Затурців, яка написала зворушливі рядки до «Автопортрета в капелюшку», та Антоніна Кравчук із Хворостова, заступник голови обласної ради Ігор Гузь, начальник Локачинського районного відділу культури Ольга Кревська, скульптор Ірина Дацюк та багато інших.

   А племінниця художниці Тетяна Михальська розповіла, як багато почерпнула від своєї талановитої тітоньки, яка проявляє до своїх племінників справді материнські почуття.

    Було багато квітів, зворушливих сувенірів і незабутні хвилини спілкування з художницею, яка цього дня поставила чимало автографів на дитячій книжці «Давай дружити», так барвисто ілюстрованій нею для найменших читачів.

Валентина ШТИНЬКО

На фото: Художниця Валентина Михальська (у центрі) з педагогами, учнями і батьками Луцької гімназії №21 під час відкриття виставки.

Джерело: Волинь-нова, №1676 ЧЕТВЕР, 15 ТРАВНЯ 2014 р.

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 993 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]