Головна » 2014 » February » 26 » Світло двох світочів над Україною (ВІДЕО).
14:23
Світло двох світочів над Україною (ВІДЕО).
Світло двох світочів над Україною (ВІДЕО).
26 лютого з нагоди 143-річчя від дня народження Лесі Українки та 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка у виставковій залі Музею Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки почала діяти експозиція «Шевченкіана родини Косачів».



Вчений секретар Науково-дослідного інституту Лесі Українки Сергій Романов підкреслив виняткову значимість її відкриття, знаковість цих двох постатей в історії України, а також лейтмотивність постаті Великого Кобзаря у житті Косачів-Драгоманових – починаючи від дядька Лесі Українки Михайла Драгоманова, котрий брав участь у перепохованні Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі до її племінника Юрія Косача – автора багатьох статей про поета.
Про зв’язок творчої спадщини Тараса Шевченка та Лесі Українки й актуальність їх творчості в наш революційний час згадували у своїх виступах перший проректор Анатолій Цьось, докторант кафедри української літератури Ольга Яблонська, заслужений працівник культури України, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, заслужений працівник культури України, завідувач Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Комзюк.
Під час екскурсії завідувач Музею Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук докладно розповіла про кожен експонат виставки (а це й раритетні видання творів Тараса Шевченка і Лесі Українки, і примірники журналу «За синім океаном», який видавав у США небіж поетеси Юрій Косач, і образотворчі роботи, й низка меморій).





Опісля настав час презентації «Від дарунка до експозиції: друзі Музею Лесі Українки СНУ», в ході якої Т. Данилюк-Терещук висловила глибоку вдячність Волинському краєзнавчому музею та всім, хто докладає зусиль, аби фонди Музею Лесі Українки поповнювалися новими експонатами. Це – ректор університету Ігор Коцан, голова наглядової ради Ігор Палиця, директор Інституту літератури НАН України та Науково-дослідного інституту Лесі Українки Микола Жулинський (до речі, Микола Григорович передав до музею перше друковане видання «Лісової пісні»), головний хранитель фондів Української вільної академії наук у США Тамара Скрипка, визначний український літературознавець, філософ і правозахисник Євген Сверстюк, письменник, громадський та культурний діяч, Герой України Іван Драч, доцент кафедри української літератури інституту філології та журналістики Майя Хмелюк та ін.
Максим КИРИЛЕНКО
Фото Джафара АЛІШЕРОВА

Категорія: Музей Лесі Українки Волинського національного університету імені Лесі Українки | Переглядів: 1115 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]