Головна » 2018 » February » 1 » Пам’ять Героїв Крут вшанували у селищі Торчин
17:18
Пам’ять Героїв Крут вшанували у селищі Торчин
Пам’ять Героїв Крут вшанували у селищі Торчин

Нещодавно наша держава відзначила 100-річчя від часу битви під Крутами – звитяги, у якій молоді українські військові та студенти самовіддано обороняли від більшовицьких орд незалежну Українську народну республіку.

У Торчині працівники музею імені Григорія Гуртового спільно з ГО «Союз українок» та Бібліотекою для дорослих організували вечір пам’яті «І слава їх встає, не вмерши».

До початку заходу у фойє Будинку культури працівники музею оформили тематичну виставку «Герої Крут – Герої України», а на сцені – тематичний стенд «100-річчя звитяги під Крутами».

Вечір пам’яті розпочався з короткого історичного екскурсу про передумови, хід та історичне значення крутянського бою, про що розповів директор музею Олександр Мельник. Увага зверталася й на учасників героїчної звитяги, пов’язаних з волинськими теренами, серед яких Матвій Данилюк, Остап Гаврилюк і Митрофан Швидун.

Надалі захід продовжився патріотичними піснями та віршами, які виконували вчителі та учні Торчинських середньої і музичної школи, працівники бібліотеки та музею. Поезію Богдана Стельмаха «Крути», зокрема, продекламувала екскурсовод музею Алла Сахнюк. Дівчина-Україна та Жінка-Мати (у цих ролях відповідно Людмила Зінчук і Олена Бенесь) вшанували пам’ять Героїв лампадками і гілками калини.

Зі сцени виступали голова ГО «Союзу українок» Торчина Людмила Піхоцька, а настоятель місцевого Свято-Стефанівського храму УПЦ КП, отець Степан (Деленів) зачитав молитву за загиблими вояками-крутянцями. Після цього присутні вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання.

Джерело: Торчинський історичний музей імені Григорія Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 681 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.8/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]