Головна » 2016 » March » 11 » Олександри Кондратович: з любов’ю до рідного Полісся
16:00
Олександри Кондратович: з любов’ю до рідного Полісся
Олександри Кондратович: з любов’ю до рідного Полісся

   Волинський краєзнавчий музей запрошує 15 березня 2016 року о 14.00 годині на творчий вечір „З любов’ю до рідного Полісся” з нагоди 80-річчя Олександри Кондратович, українського етнолога, педагога, краєзнавця.

   Ювілей Олександри Павлівни сповнений багатим життєвим досвідом, вагомими і успішними здобутками, незабутніми знайомствами, тривогами і надією за майбутнє рідного краю, української держави.

   До цієї важливої події Волинська державна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки підготувала бібліографічний покажчик „Олександра Кондратович: крізь терни життя”. На заході відбудеться презентація цього видання.

   Олександра Кондратович – педагог за покликанням. Завдяки наполегливості, старанності, доброзичливості вона здобула шану і визнання краян, удостоєна звань „Учитель-методист”, „Учитель вищої категорії”, „Відмінник народної освіти”.

   Ще одним покликанням Олександри Кондратович є праця на благо рідного краю. Дослідницею зібрана надзвичайно багата автентична спадщина народної культури поліщуків. Від цікавих респондентів записані пісні, перекази, оповіді, обрядодійства, звичаєва культура населення Волинського Полісся. Народні скарби увійшли до багатьох фольклорно-етнографічних праць Олександри Павлівни. Книги „Калиновий квіт Полісся”, „Весілля на Поліссі”, „Народний календар Волинського Полісся від свята до свята” сьогодні стали першоджерелами вивчення родинної обрядовості, календарної звичаєвості, народнопісенної творчості поліського краю.

   Ряд праць О. Кондратович присвячені темі возвеличення жінки-матері у пісенному фольклорі, обрядовій культурі: „Як у лузі калинойка з квітками”, „Народини, або Дарована Богом свіча: родильні звичаї Західного Полісся”, „Коса ж моя шовковая”. З її ініціативи в школах Камінь-Каширського району були започатковані „Уроки Матері”.

   Важливим у діяльності Олександри Кондратович є й історико-краєзнавчий напрямок. Населеним пунктам рідного краю присвячені такі праці: „Нуйно: на скрижалях історії і сьогодення”, „Кримно і Бронниця: минувшина та сьогодення”.

   Олександра Павлівна є лауреатом обласної премії імені Миколи Куделі (2007) та удостоєна звання „Почесний краєзнавець України” Національної спілки краєзнавців України. У 2014 році вона стала першим лауреатом премії імені Василя Кмецинського Камінь-Каширської районної ради за краще історико-краєзнавче дослідження.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 820 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]