Головна » 2015 » April » 27 » «Місячне сяйво» у Волинському краєзнавчому музеї (ФОТО, ВІДЕО)
15:01
«Місячне сяйво» у Волинському краєзнавчому музеї (ФОТО, ВІДЕО)
«Місячне сяйво» у Волинському краєзнавчому музеї (ФОТО, ВІДЕО)

   24 квітня 2015 року художник Сергій Михайлович Поноченюк (м.Київ) подарував Волинському краєзнавчому музею картину «Місячне сяйво» та її об’ємну дерев’яну копію, адаптовану для тактильного сприйняття з аудіосупроводом. Дана акція проведена за участі президента громадської спілки „Ліга організацій осіб з інвалідністю по зору „Сучасний погляд” Олесі Перепеченко.

   Подарована музею авторська робота покликана привернути увагу громадськості до потреб людей з фізичними особливостями і стати поштовхом для розвитку нового напрямку у сучасному українському мистецтві.

   Відтепер люди з особливими потребами матимуть змогу необмеженого доступу до картини художника Сергія Поноченюка. А яскраві кольори, символічні образи та енергетика добра, втілені у картині, неодмінно залишаться світлим відбитком у світогляді кожного, хто її побачить, почує чи торкнеться до неї.

   Перше знайомство волинян з творчістю Сергія Поноченюка відбулося у 2013 році на виставці «Символи і простори», організованій у Луцьку з ініціативи голови УТОСу Юрія Прокоповича Симончука. До цього вже були виставки художника в Києві, Житомирі і навіть у Грузії. Закриття виставки «Діла добрих оновляться» в рамках проекту «200 років – 200 художників», присвяченого 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка, в Національному музеї Тараса Шевченка завершилося створенням куточка для сприйняття мистецтва людьми з вадами зору в рамках проекту „Музей без бар’єрів”. Віднині таку можливість матимуть і лучани та гості міста в Художньому музеї Луцька.

   У планах художника на майбутнє – друк книг шрифтом Брайля, виготовлення об’ємних дерев’яних пазлів до картин, за допомогою яких юні поціновувачі мистецтва зможуть власними руками збирати художні твори.

   Мета таких проектів – формування єдиного культурного простору, здатного за допомогою мистецтва об’єднати інтереси і можливості зрячих і незрячих людей.

 

Ольга Корецька,

провідний науковий співробітник відділу фондів

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 850 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]