Головна » 2014 » May » 16 » Майстер-клас із петриківського розпису.
13:16
Майстер-клас із петриківського розпису.
Майстер-клас із петриківського розпису.

   15 травня в Музеї етнографії Волині та Полісся при Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки відбувся майстер-клас із петриківського розпису. Це українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке сформувалося на Дніпропетровщині в селищі Петриківка. До наших днів збереглися побутові речі з візерунками в стилі петриківського розпису з XVII століття.

   Визначальними рисами розпису, що відрізняють його від інших подібних видів малярства, є техніка виконання, візерунки, їх кольори та біле тло (чи природний колір дерева). На чорному ж фоні петриківку почали виконувати в радянський час.

   На майстер-клас завітали школярі, студенти, викладачі Лесиного вишу. Майстриня Тетяна Борис продемонструвала техніку малювання «від себе». Виконуючи петриківський розпис, пензлик тримають трьома пальцями перпендикулярно до поверхні, що розписується. Це забезпечує вільний мазок від себе, від тонкої лінії до товстого кінця, тобто починаючи з кінчика пензлика і закінчуючи натиском на його основі.

   Засвоївши ази петриківки, кожен присутній зміг намалювати свій перший розпис та забрати його собі на пам’ять.

Світлана ЧИБИРАК,

завідувач Музею етнографії Волині та Полісся при СНУ ім. Лесі Українки

Джерело: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Категорія: Музей етнографії Волині та Полісся при Волинському національному університеті | Переглядів: 1016 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]