Головна » 2015 » April » 29 » Концерт-презентація на пошанування Бориса Лятошинського у Художньому музеї
20:51
Концерт-презентація на пошанування Бориса Лятошинського у Художньому музеї
Концерт-презентація на пошанування Бориса Лятошинського у Художньому музеї

   29 квітня у Художньому музеї Луцька відбувся концерт-презентація видання «Борис Лятошинський. Романси 1920-х». 4 січня 2015 року виповнилося 120 років від дня народження видатного українського композитора, фундатора української композиторської школи ХХ століття Бориса Миколайовича Лятошинського. До цієї знаменної дати Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України спільно з Кабінетом-музеєм Б. М. Лятошинського і підготували наукове видання. Ця книжка, мабуть, єдине, що з’явилося з друкованих видань на вшанування пам’яті про великого Майстра у цей ювілейний рік.

   Автором-упорядником видання та ведучим був кандидат мистецтвознавства І. Б. Савчук. Він розповів: «Саме у 1920-х роках композитор створив основний масив свого камерно-вокального доробку; згодом були тільки поодинокі звернення до цього жанру. Деякі романси 1920-х було видано «Музичною Україною» перед смертю митця у новій авторській редакції. До цьогорічного видання увійшло 40 романсів, більше 20-ти з них – досі невідомі…».

   На презентації відбулись такі концертні виступи:

1) М. Лисенко. Варіації на українську пісню «Ой очі карі очі зрада». Виконує п. Олена Степанюк — лауреат міжнародних конкурсів, старший викладач кафедри спеціального фортепіано № 2 Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського.

2) З невиданого: «Знову гай зазеленів», сл. Г. Гейне; «Гостював в твоєму серці», сл. Ігоря-Сєвєрянина, укр. переклад Дмитра Гомона (нащадок Лятошинських, журналіст, літератор). Виконують Тетяна Дзюбак (сопрано, магістр НМАУ ім. П. І. Чайковського, клас народної артистки України Валентини Кочур) та лауреат міжнародного конкурсу Ігор Савчук (фортепіано).

3) Два романси на слова М. Метерлінка ор. 12: «Коли жених пішов», «Із М. Метерлінка» (світова прем’єра). Виконують п. Оксана Герасимчук (меццо-сопрано, м. Луцьк) та п. Олена Степанюк.

4) Тетяна Дзюбак та викладач Вищого музичного інституту імені Р. Гліера, хранителька Кабінету-музею композитора п. Тетяна Гомон виконають романси з доповнення до ор. 12. «Сонце», сл. М. Лермонтова; «В райдугу чайка летіла», сл. Л. Первомайського; О. Герасимчук, О. Степанюк. Романс «Тиша і пахощі квітів в дрімоті».

5) Б. Лятошинський. Прелюдії для фортепіано ор. 38 bis виконує п. Олена Степанюк.

6) Б. Лятошинський. Романс «Чайка», сл. К. Бальмонта, ор. 11 (архіскладний романс, монументальний, фактурний, відомо з архівних документів, що виконувався двічі у 1926 році співачкою Ф. Гепнер). Теж, за суттю – прем’єра.

   На завершення події кілька примірників видання були передані у бібліотеки та навчальні заклади Луцька.

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 828 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]