Головна » 2018 » February » 26 » Колодяжненський музей – до 147-ої річниці від дня народження Лесі Українки
21:14
Колодяжненський музей – до 147-ої річниці від дня народження Лесі Українки
Колодяжненський музей – до 147-ої річниці від дня народження Лесі Українки

24 лютого у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки розпочалися заходи з відзначення дня народження поетеси. В актовій залі музею Лесі Українки відбулося літературно-музичне дійство «…Я писатиму в порозумінні з моїм мужем».

Цього року минає 120 років від часу першої зустрічі Лесі Українки з її майбутнім чоловіком (пізніше юристом, ученим, музикознавцем, професором Московської консерваторії), а в той час фольклористом, студентом Київського університету Климентом Квіткою. Перша зустріч, розвиток відносин, ставлення батьків Лесі Українки до шлюбу доньки, «формула» відносин» (за словами письменниці з її епістолярію), − все це крок за кроком розкривалося словами ведучих, котрі, використовуючи листи письменниці до рідних, її художні твори, визначили характер цих взаємин: ПОРОЗУМІННЯ (вислів Лесі Українки). Це ідентично слову «кохання», а, може, навіть і вище. На вечорі діалог «Айша та Мохаммед» виконали студенти Волинського коледжу культури та мистецтв ім. І. Стравінського Салюк Карина та Балабаш Микола (керівник Ольха О. В. − режисер сценарної майстерності і сценічної мови). Вірш Лесі Українки «Жіночий портрет» виконала колишня випускниця училища культури, старший науковий співробітник музею Марія Чашук.

Своє слово про Лесю Українку казали директор Волинського краєзнавчого музею А. Силюк, головний хранитель фондів цього музею Н. Пушкар, письменник, журналіст, краєзнавець Анатолій Семенюк, заслужений працівник культури Українки, багаторічний колишній завідувач Колодяжненського музею В. Комзюк та інші.

Продовженням святкування 147-ї річниці від дня народження Лесі Українки стало фольклорне дійство − виступ у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки дитячого гурту «Жайворонки» під керівництвом Тетяни Ціхоцької − талановитої української співачки, композитора, режисера постановника, виконавиці авторських пісень, українського романсу, українських народних пісень, сценариста і солістки концертних шоу, таких як, зокрема, «Коляда з Тетяною Ціхоцькою», «Волинський Великдень».

Для музею є великою честю те, що п. Тетяна організувала зйомки музичного фільму «Веснянки з Колодяжного» на садибі і у меморіальних будинках Косачів. До фільму увійшли пісні, написані Тетяною Ціхоцькою на слова Лесі Українки. Митець − засновниця Луцької дитячої студії «Жайворонки». Саме студійці − чарівні діти, носії чогось ніжного і чистого, чого так не вистачає у теперішньому світі! − на День народження Лесі Українки ілюстрували спільну фольклористичну діяльність Лесі Українки та Климента Квітки. Це вже воістину збулися слова письменниці, котра, побачивши «народні скарби» надрукованими Філаретом Колессою, писала, що тепер вона впевнена, що наша пісня, наша дума не вмре, не загине!

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 541 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]