Головна » 2015 » April » 9 » Ікони з волинського музею побачать у Кузнецовську
11:33
Ікони з волинського музею побачать у Кузнецовську
Ікони з волинського музею побачать у Кузнецовську

   Луцьк та Кузнецовськ – міста побратими! З ініціативи міських рад та відділів культур м.Кузнецовська і Луцька запроваджена широка програма культурного співробітництва, в рамках якої Центр дозвілля м.Кузнецовська 15 квітня відкриває мистецьку залу виставкою західноєвропейського живопису XVIII – XIX ст. з колекції Музею волинської ікони. Музей презентує 22 ікони на полотні.

   Образи, представлені на виставці, створені у період, коли на Волині переважна більшість храмів були греко-католицькими і католицькими. Орієнтуючись на західноєвропейську манеру живопису, тогочасні малярі створювали великі олійні композиції на полотні, що наслідували настінні монументальні розписи. Такими є композиції – «Апостол Іоан», «Коронування Богородиці».

   Костельні образи «Святий Каетан», «Свята Текля», «Святий Франциск Ассизський», «Святий Апостол Іоан» – виділяються монументальністю, реалістичністю і психологізмом. Особливо цікаво для лучан бачити на іконі «Святий Каетан» архітектуру старого Луцька – мури замку Любарта з храмом Іоана Богослова, костел Петра і Павла з дзвіницею, монастирський комплекс тринітаріїв, покровителем якого був Святий. Найвірогідніше, що автором ікони був монах-тринітарій Йозеф Прехтль (1737-1799). На звороті ікони «Франциска Ассизського» (178…р.) зберігся підпис автора Лукаса Шредера.

   Серед представлених полотен привертають увагу копії відомих європейських художників – італійців Антоніо да Корреджо і Джовані Баттіста Сальві. Мадонни з немовлям у їхньому виконанні постають чарівними, юними, цнотливими, граційними Дівами.

   На виставці демонструються списки відомих Чудотворних ікон Луцька і Волині – Римська ікона Богородиці та Почаївська ікона Богородиці.

   Рідкісним для Волині є сюжет «Недремне око», який покликаний символізувати спокутну жертву Спасителя.

   Відкриття відбудеться 15 квітня 2015 року о 16.00. За адресою: Рівненська обл. м. Кузнецовськ у приміщенні Центру дозвілля. На відкриття запрошені представники влади, мери міст, працівники музеїв, діячі культури, краєзнавці Волині та Рівненщини.

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 1182 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]