Головна » 2013 » January » 26 » День пам’яті Григорія Гуртового відбувся у Торчинському музеї.
14:15
День пам’яті Григорія Гуртового відбувся у Торчинському музеї.
День пам’яті Григорія Гуртового відбувся у Торчинському музеї.
26 грудня 2013 року у Торчинському народному історичному музеї проведено день пам’яті засновника і багатолітнього директора музею, відомого волинського краєзнавця Григорія Олександровича Гуртового (1924-2012), адже цього дня йому виповнилося б 89 років.
 
У заході взяли участь представники району заступник голови Луцької райдержадміністрації Арсен Сидорчук, начальник відділу культури Валентина Зінчук, головний спеціаліст Костянтин Сміян. Від освітянських організацій Торчина участь взяли директор місцевої ЗОШ Ольга Ворошик, вчителі та учні школи.
 
До Дня пам’яті працівники Торчинського музею підготували обширну тематичну виставку про життєвий і творчий шлях Г.О.Гуртового. Тут експонуються фотографії, документи, особисті речі і нагороди краєзнавця.
 
       На початку учасники заходу оглянули експозицію, ознайомилися із цікавими експонатами Торчинського музею, який називають дітищем Григорія Гуртового.
      Після цього біля тематичної виставки про музейну долю, краєзнавчу, педагогічну і літературно-мистецьку діяльність засновника музею розповів автор цих рядків. Допомагали у цьому учні десятого класу Торчинської школи Наталя Звонковська, Софія Ванюк і Марія Нечипорук, яких підготувала вчитель Ольга Цибуліна. Одна з учениць продекламувала вірш Г.О.Гуртового «Йде воїн Торчин по містечку», звертаючи увагу на його художній талант.
 
Виступаючі відзначали, що Торчинський музей є одним з перших волинських музеїв, заснованих на громадських засадах. Начальник відділу культури наголосила, що торчинці по праву можуть гордитися цим музеєм, який вважається перлиною нашого краю. Повинні гордитися й тим, що в історії містечка був такий видатний діяч, як Григорій Гуртовий, який відкрив, віднайшов і показав людям сотні цікавих фактів і подій минулого Торчина і району.
 
Цікавими були фрагменти спогадів про Григорія Олександровича, якими поділилися з присутніми Арсен Сидорчук та Ольга Ворошик.
 
Кожен із виступаючих наголошував на багатогранності таланту, феноменальності і неповторності Г.О.Гуртового. Піднімалися питання гідного пошанування та увічнення пам’яті невтомного пошуковця, особливо у зв’язку з 90-літтям від дня його народження, яке відзначатиметься наступного року.
 
О.Мельник,
 
директор ТНІМ імені Григорія Гуртового
Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 930 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]