Головна » Архів матеріалів
Науковці Волинського краєзнавчого музею розповіли Послу Чеської Республіки в Україні про чехів на Волині та показали їх поховання у Луцьку.
   Як уже повідомлялося, 5 грудня 2012 року у Волинському краєзнавчому музеї за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Чеської Республіки в Україні Івана Почухи та Генерального Консула Чеської Республіки у місті Львові Давіда Павліти відбулося відкриття виставки, присвяченої історії пивоваріння у Чехії та на Волині. Крім того, в ході спілкування з високими гостями з Чехії, наукові співробітники музею розповіли їм про історію древнього Лучеська, провели екскурсії по Старому місту, Музею волинської ікони, експозиції Волинського краєзнавчого музею. Були обговорені і питання з історії чехів на Волині.
У Львові представили портрети литовських князів з колекції Волинського краєзнавчого музею.
   Виставка „Портрети Великих князів і вельмож Литовських з українських музеїв” експонувалася з 4 липня по 28 жовтня 2012 року у м. Вільнюсі, Литовська Республіка. З 5 по 31 грудня 2012 року портрети виставки з двох музеїв (Львівський історичний музей та Волинський краєзнавчий музей) експонуюся у відділі Львівського історичного музею Музей „Палаццо Бандінеллі” за адресою пл. Ринок, 2. Зокрема, на виставці, яка має виняткове історичне та іконографічне значення, представлено 8 портретів з фондової колекції Волинського краєзнавчого музею.
У Волинському краєзнавчому музеї презентували виставку з історії пивоваріння у Чехії та на Волині.
   Волинський краєзнавчий музей (директор Анатолій Силюк) і ПАТ „Луцький пивзавод” (голова правління Анатолій Конзера) під патронатом Надзвичайного і Повноважного Посла Чеської Республіки в Україні Івана Почуха та Генерального Консула Чеської Республіки у м.Львові Давіда Павліти 5 грудня 2012 року відкрили виставку „Викотіть бочки… З історії пивоваріння у Чехії та на Волині”.
У Ківерцівському краєзнавчому музеї хочуть відкрити виставку про УПА.
   У Ківерцівському краєзнавчому музеї відкриють виставку про Українську Повстанську Армію. Волинян закликають допомогти матеріалами та інформацією.
У Нововолинському історичному музеї відкрито виставку художника Віталія Манойла.
   4 грудня 2012 року у Нововолинському міському історичному музеї відбулося урочисте відкриття персональної виставки художника із Жовтневого Віталія Манойла „Чуття і мислі прагнуть висоти”. На захід завітали представники міської влади, друзі, колеги по пензлю.
Найдавніший знімок у фондах Волинського краєзнавчого музею.
   Колекціонер-філокартист і щедрий музейний меценат, автор альбому «Луцьк у старовинній листівці, гравюрі та фотографії» Віктор Літевчук подарував Волинському краєзнавчому музею надзвичайно цінний експонат — фотознімок письменника Йозефа Ігнаци Крашевського (на фото). Світлину з певністю можна датувати 1859 роком, адже саме тоді Крашевський був редактором «Gazety Codzienney» у Варшаві. Відтак — цей знімок став другим у персональній збірці письменника і найдавнішим у фондах Волинського краєзнавчого музею!
У Волинському краєзнавчому музеї відбулася відкрита лекція відомого спеціаліста у сфері збереження та дослідження археологічного текстилю.
   2 грудня у Волинському краєзнавчому музею відбулася відкрита лекція завідуючої реставраційної майстерні Музею археології та етнографії Слобідської України (м. Харків) відомого спеціаліста у сфері збереження та дослідження археологічного текстилю Тетяни Крупи.
У Волинському краєзнавчому музеї відбулась зустріч зі спортсменами-інвалідами.
    У Волинському краєзнавчому музеї відбулась зустріч зі спортсменами-інвалідами, членами організації „Інваспорт”. Зустріч була приурочена до 20-річчя від часу становлення інвалідного спорту на Волині та Міжнародного дня інвалідів.
До Міжнародного дня інвалідів у Волинському музеї експонується виставка майстрині народного мистецтва „Графіка Валентини Протопоп”.
   У Волинському краєзнавчому музеї до Міжнародного дня інвалідів експонується виставка майстрині народного мистецтва з смт Іваничі „Графіка Валентини Протопоп”. На виставці представлені пейзажі майстрині та роботи на релігійну тематику.
Поповнилася колекція Волинського краєзнавчого музею.
   68 предметів на суму 41251 гривня передала Ягодинська митниця до фондів Волинського краєзнавчого музею цієї осені. Серед історико-культурних цінностей — десять творів західноєвропейського живопису кінця ХІХ — початку ХХ століття, п’ять ікон кінця XVIІІ — початку ХХ століття, 15 предметів фалеристики, камінні годинники, документи, предмети побуту тощо.
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „Село Лаврів Луцького району. Етнографічно-краєзнавчий нарис” (ВІДЕО).
   У Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки „Село Лаврів Луцького району. Етнографічно-краєзнавчий нарис”. Виставка присвячена історії та культурі одного населеного пункту – с.Лаврів, яке розташоване недалеко від обласного центру та є одним з найбільших за площею у Волинській області.
У Любомльському краєзнавчому музеї вручили ювілейні медалі „70 років Української Повстанської Армії”.
   25 листопада у приміщені Любомльського краєзнавчого музею відбулось урочисте нагородження медалями до 70-річчя утворення УПА.
   В університетському Музеї Лесі Українки ім’я Володимира Покальчука неодноразово згадувалося в контексті передачі до фонду музею нового експонату – дерев’яної скриньки зі зворушливим написом.

   23 листопада 2012 року Державний історико-культурний заповідник у місті Луцьку оголосив про початок конкурсу дитячого малюнка, присвяченого дню Святого Миколая.

Роботи приймаються до 15 грудня 2012 року.
   Працівники Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки підготували своїм відвідувачам сюрприз, а саме фрагменти козацької зброї ХVІ-ХVІІ століть, що були нещодавно знайдені у селі Крупа Луцького району.
У Волинському краєзнавчому музеї вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні.
   У Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні. В історії відомі три голодомори – 1921–1923, 1932–1933, 1946–1947 років, які були спланованою злочинною акцією проти української нації. Це підтверджено численними документами, свідченнями усної історії. Найстрашніший і найжорстокіший Голодомор 1932–1933 років просто замовчувався, бо це була очевидна політична репресія проти українського етносу.
У Волинському краєзнавчому музеї презентовано виставку „Юзеф Крашевський і Волинь”, присвячену 200-річчю від дня його народження.
   З нагоди 200-річного ювілею від дня народження плодовитого польського письменника Юзефа Ігнаци Крашевського (1812-1887), у рамках XLIII Волинської обласної наукової історико-краєзнавчої конференції „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Юзеф Ігнацій Крашевський і Волинь”, присвяченої 200-річчю від дня народження, 175-річчю переїзду на Волинь та 125-річчю від дня смерті відомого польського письменника Ю.І.Крашевського, у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття і презентація виставки „Юзеф Крашевський і Волинь”.
У Волинському краєзнавчому музеї проведено наукову конференцію „Юзеф Ігнацій Крашевський і Волинь”.
   Волинський краєзнавчий музей спільно з Генеральним Консульством Республіки Польща в Луцьку провів XLIII Волинську обласну наукову історико-краєзнавчу конференцію „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Юзеф Ігнацій Крашевський і Волинь”, присвячену 200-річчю від дня народження, 175-річчю переїзду на Волинь та 125-річчю від дня смерті відомого польського письменника Юзефа Ігнація Крашевського.
   Про проект Програми розвитку конкурентоспроможності туристичної галузі в місті Луцьку на 2013-2014 роки розповів начальник управління розвитку міжнародного співробітництва та туризму Микола Іванюк. Луцьк хочуть зробити конкурентоспроможним на національному та міжнародному туристичному ринках.
Реконструкцію приміщення Художнього музею – Шляхетського будинку в Луцьку, закінчать уже в цьому році.
   Реконструкцію Шляхетського будинку в Луцьку закінчать у цьому році. Про це стало відомо сьогодні після інспектування цього об’єкта головою Волинської облдержадміністрації Борисом Клімчуком.
У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ ВІДБУВСЯ ВЕЧІР-РЕКВІЄМ ДО 80 РІЧЧЯ ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 РОКІВ.
   У Володимир-Волинському історичному музеї відбувся вечір-реквієм „Жнива скорботи України”, приурочений 80-им роковинам найстрашнішої трагедії в історії України та людства – Голодомору 1932-1933 років.
У Волинському краєзнавчому музеї відбулася зустріч, присвячена 110-річчю від дня народження вченого-астронома Олени Казимірчак-Полонської.
   20 листопада 2012 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулася зустріч з учасниками  Міжнародної наукової конференція до 110-річчя від дня народження вченого-астронома Олени Казимірчак-Полонської, її прийомною дочкою Людмилою Курінною-Піщенко та членом-кореспондентом НАН України, професором астрономії, доктором фізико-математичних наук Климом Чурюмовим, який особисто знав Олену Казимірчак-Полонську.
У Волинському краєзнавчому музеї відбувся концерт з нагоди створення в Луцьку нової польської організації „Кресові Барви”.
   У Волинському краєзнавчому музеї відбувся концерт з нагоди створення в Луцьку нової польської організації „Кресові Барви”. Товариство об’єднує волинських митців польського походження (на сьогодні приблизно 50 чоловік).
17 листопада 2012 року важливий особистий ювілей у музеєзнавця, історика та краєзнавця, завідувача Музею волинської ікони Т.М.Єлісєєвої.



В І Т А Є М О !
   У Старовижівському районному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки робіт майстрині із с.Смідин Людмили Трифонівни Козачук під назвою „Душа, залюблена у рідний край”.
   З 15 листопада 2012 року почав діяти новий сайт Державного історико-культурного заповідника у м.Луцьку.
   В історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» відбулася урочиста церемонія передачі Митрополитом Луцьким і Волинським Ніфонтом для Музею книги факсимільного видання Луцького Євангелія (сер. ХІV ст.), яке було видане за його особистого сприяння у 2011 році.
У Нововолинському історичному музеї знову демонструється виставка картин Олександра Вольського.
   У Нововолинському народному музеї знову демонструється виставка картин Олександра Вольського, члена Національної спілки художників України. Для огляду представлені 23 роботи цієї відомої в нашому краї людини.
У Володимир-Волинському історичному музеї відбувся вечір до 250-річчя Стефана Стубелевича.
   13 листопада 2012 року минуло 250 років від дня народження Стефана Стубелевича (1762-1814) – видатного волинянина, фізика, математика, професора Вільнюського університету. З цієї нагоди у Володимир-Волинському історичному музеї відбувся вечір-портрет „Стефан Стубелевич – вчений-винахідник”.
У Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір-портрет до 100-річчя від дня народження А.Дублянського.
   11 листопада 2012 року виповнилося 100 років від дня народження Анатолія Захаровича Дублянського (1912-1997) – українського історика, журналіста, громадського та релігійного діяча в діаспорі. З цієї нагоди у Волинському краєзнавчому музеї 13 листопада проведено вечір-портрет з циклу «Ім’я в історії Волині».
Фонди Володимир-Волинського історичного музею поповнив скарб.
   Скарб складається зі срібного пластинчастого браслета, витого браслета, скроневих кілець (сережки так званого «київського» типу), колтів, хрестиків та намиста. Деякі предмети за аналогією датують ХІ — першою половиною ХІІІ століття. Серед знахідок — намисто з пустотілих срібних пластин, які на кінцях оздоблені фігурками у вигляді голови змії. Аналогів цим виробам науковці поки не знають. У складі скарбу також кам’яний рівнораменний хрест, оздоблений срібними пластинами, прикрашеними зерню.
Волинський краєзнавчий музей запрошує до участі в обласному конкурсі різдвяно-новорічної атрибутики „Святвечір”.
   З метою відродження народних традицій, подальшого вивчення звичаїв і обрядів, пов’язаних зі святкуванням різдвяно-новорічних свят Волинський краєзнавчий музей у грудні 2012 – січні 2013 року проводить Дев’ятий обласний конкурс різдвяно-новорічної атрибутики „Святвечір”.
У вiддiлi природи Волинського краєзнавчого музею відбувся дитячий ранок ,,День Синички”.
   У вiддiлі природи Волинського краєзнавчого музею відбувся дитячий ранок „День Синички” в рамках проведення екологічної акції „Зустріч зимуючих птахів”.
Нововолинський історичний музей поповнився новим експонатом.
   Розділ археології Нововолинського історичного музею поповнився унікальним експонатом глибокої давнини – ручною зернотерткою або розтирачем, – повідомила директор установи Надія Войтюк. – Відкопав її на своїй дачі біля річки З. Буг Сівачинський Дмитро Савович.
У Волинському краєзнавчому музеї проведено урок, присвячений Дню української писемності та мови.
   У Волинському краєзнавчому музеї відбувся тематичний урок, присвячений Дню української писемності та мови. Головна тема уроку – розвиток української писемності на Волині в складних історичних умовах політичної влади іноземних держав.
« 1 2 ... 136 137 138 139 140 ... 151 152 »