Головна » 2012 » Листопад » 14 » Музею книги Державного історико-культурного заповідника в м.Луцьку передано факсимільне видання Луцького Євангелія (ВІДЕО).
18:51
Музею книги Державного історико-культурного заповідника в м.Луцьку передано факсимільне видання Луцького Євангелія (ВІДЕО).
Музею книги Державного історико-культурного заповідника в м.Луцьку передано факсимільне видання Луцького Євангелія (ВІДЕО).
14 листопада 2012 року в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» відбулася урочиста церемонія передачі Митрополитом Луцьким і Волинським Ніфонтом для Музею книги факсимільного видання Луцького Євангелія (сер. ХІV ст.), яке було видане за його особистого сприяння у 2011 році.
Священнослужителі розпочали захід співаною молитвою до Пресвятої Богородиці. Директор заповідника Павло Рудецький у вступному слові подякував за надзвичайно цінний подарунок і розповів про Євангеліє, яке є однією з найдавніших книг України, що збереглась до наших днів. Рукопис належить до пам’яток галицько-волинської книгописної школи. Місцем написання книги був Спаський Красносельський монастир поблизу Луцька. Книга зберігається в Російській державній бібліотеці Москви.
 «Історія біжить неупинно, багато пам’яток втрачено і добре, що мені прийшла думка перевидати Євангеліє, яке було написане у нашому місті шість століть тому», –  зазначив Митрополит Ніфонт. Він повідомив, що презентація неоціненної духовної пам’ятки відбулася не лише в Україні, а й Мілані, Римі, Барі, Флоренції. Готується широка презентація книги у Європі та у Москві.
Науковець Волинського краєзнавчого музею Олена Бірюліна розповіла, що Луцьке Євангеліє належить до 128 найбільш унікальних рукописних книг України. Разом з Волинською іконою Богоматері (ХІV ст.), Покровською церквою (ХІІІ-ХVІІ ст.), замком Любарта (ХІV ст.), Луцьке Євангеліє – символ духовності і віри лучан і волинян. Унікальне рукописне Євангелія ще будуть вивчати історики і краєзнавці.
Подякував за щедрий дарунок для Музею книги заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Валерій Дмитрук. Начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради Сергій Годлевський висловив слова вдячності Митрополиту від міської влади, лучан і зауважив, що це справжній взірець співпраці держави і церкви.
Учасники заходу отримали буклети та карти старого міста, які були видані за фінансової підтримки Луцької міської ради та переглянули виставку сакральних пам’яток, які експонуються у арт-клубі «Камяниця».
 
Джерело: сайт Луцької міської ради, 14.11.2012
Категорія: Музей книги, м. Луцьк | Переглядів: 1161 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]